Omega-3 yağ asitleinden zengin diyet ile astım immunmodülasyonu immunmodulation of asthma with the diet enriched with omega-3 fatty acids
- Tez No: 195783
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE YENİGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, fare modeli, omega-3 yağ asitleri, havayolu yeniden yapılanması, Ashma, mice model, omega-3 fatty acids, remodelling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Astımda oluşmuş olan geriye dönüşümsüz havayolu yeniden yapılanmasını iyileştirebilen bir tedavi henüz mümkün değildir. Bu nedenle, yeniden yapılanmayı önleyecek veya başlangıçta baskılayacak diyeti de içeren değişiklikler önem kazanmaktadır. Daha önceden antiinflamatuar etkisi gösterilmiş olan omega-3 yağ asitlerinden zengin diyetin fare astım modelindeki havayolu yeniden yapılanmasına etkisini belirlemek amaçlandı. Erişkin Balb/c fareler iki gruba ayrıldı. Kronik astım modelinin gelişimi boyunca deney grubuna omega-3 yağ asitlerinden zengin diyet verilirken, kontrol grubuna omega-6 ve doymuş yağ asitlerinden zengin diyet verildi. Her iki gruba da deneyin 1, 14 ve 21. günlerinde intraperitoneal olarak 10 ?g/100 ?l ovalbumin (OVA) ve 1.5 mg Al(OH)3 ile birlikte verilerek fareler duyarlandı. Duyarlanan fareler intranazal olarak 20 ?g/10 ?l OVA ile sekiz hafta boyunca haftanın üç günü olmak üzere provoke edildi. Son provokasyondan 24 saat sonra (76. gün) fareler sakrifiye edilerek bronkoalveolar lavaj sıvıları alınıp, akciğerleri çıkartılarak histopatolojik olarak incelendi. Omega-3 yağ asidi grubunda nötrofil yüzdesi belirgin olarak düşük bulundu. Lenfosit, makrofaj ve eozinofil yüzdeleri arasında istatisitksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Her iki grubun akciğer histopatolojisi karşılaştırıldığında bazal membran kalınlığı omega-3 yağ asidinden zengin diyet alan grupta belirgin derecede azdı. İki grup arasında goblet hücreleri, havayolu düz kası ve bronş ilişkili lenfoid doku açısından belirgin bir fark saptanmadı. Yapılan çalışmanın sonucunda omega-3 yağ asitlerinin astıma bağlı kronik hava yolu değişikliklerinin bir kısmında koruyucu olabileceği düşünülmüştür. Omega-3 yağ asitlerinin olası koruyucu ve tedavi edici etkilerini değerlendirebilmek için gelecekte daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Therapeutic modalities of asthma have not been proved to be successful in reversing the already established chronic changes of airways. For this reason interventions including dietary changes before the sensitization and remodelling period would be beneficial in terms of preventing those changes. We aimed to determine the impact of the diet enriched with omega-3 fatty acids, a potential antiinflamatory agent, on chronic changes of ashma in a mice model. Adult Balb/c mice were divided into two groups. During the development of chronic asthma model; mice in omega-3 fatty acid group received a diet enriched with omega-3 fatty acids, whereas mice in control group received a diet with omega-6 polyunsaturated and saturated fatty acids. In both groups Balb/c mice were sensitized intraperitoneally with 10 ?g/100 ?l of ovalbumin (OVA) and 1.5 mg Al(OH)3 on days 1, 14 and 21. Primed mice were challanged by repeated intranasal instillation of 20 ?g/10 ?l OVA three times a week. Mice were sacrified and bronchoalveolar lavage fluid was obtained 24 h after the last challange (day 77). Lungs were histologically examined. Omega-3 fatty acid group showed significantly reduced neutrophil percentage in bronchoalveolar lavage fluid. There was no statistically differances between two groups in lenfosit, macrophage and eosinophil percentage. Comparison of the two groups showed significant difference in thickness of basement membrane. There was no significant difference between two groups for goblet cell numbers, subepithelial smooth muscle of airways and bronchia associated lymphoid tissue. Results of our study suggested that consumption of omega-3 fatty acids would prevent some of the chronic changes of airways due to asthma. Future studies are needed to evaluate the potential preventive and therapeutic effect of omega-3 fatty acids in asthma.