Hedef programlama aracılığıyla düşük maliyette, menü planlama ilkelerine uygun, bir grup işçi için tek öğünlü, on beş günlük, set-seçimsiz menü planlama
Using the goal programming, a lunch, set-unselective, and fifteen days menu planning based on minimum cost, and menu planning principle suitable for a group of worker
- Tez No: 195902
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ekonometri, Nutrition and Dietetics, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Hedef programlama, yöneylem araştırması, menü planlama, işçi beslenmesi, Goal programming, operational research, menu planning, worker?s nutrition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışma hedef programlama tekniklerinden, 0-1 tamsayılı hedef programlama modeli ile orta aktiviteli, 19-30 yaş arası işçiler için menü oluşturmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmada bu işçiler için set-seçimsiz, 3 kaplı, tek öğünlük (öğle yemeği), dört mevsimlik, dört ayrı menü modeli geliştirilmiştir. Menü planlaması, yöneylem araştırması modellerinden biri olan hedef programlama tekniği kullanılarak matematiksek olarak modellenmiştir. Modelin oluşturulması aşamasında, karar değişkeni olarak 179 adet yemek kullanılmış, bu yemeklerin her birinin enerji ve besin öğeleri değerleri belirlenmiş ve dört mevsimlik yiyecek maliyetleri hesaplanmıştır. Yemeklerin maliyetinde kullanılan satın alma fiyatları, 2004 Eylül ile 2005 Ağustos tarihleri arasına ait olup, Meteksan Matbaacılık ve Teknik Sanayi Ticaret AŞ.'den alınmıştır. Modelde menü planlama kuralları yapısal kısıtlar olarak tanımlanmıştır. Hedef kısıtları ise iki amaç üzerine kurulmuştur.Birincisi işçi grubunun mümkün olduğu kadar tek öğündeki, enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarına ulaşmak, diğeri ise menülerin düşük maliyetli olmasını sağlamaktır. Modelde son olarak hedef kısıtlarından istenmeyen sapmaların minimize edilmesi şeklinde amaç fonksiyonu oluşturulmuş ve bu şekilde modelin matematiksel yapısı tamamlanmıştır. Maliyet kısıtı her mevsim için farklı olduğundan, dört ayrı model üzerinden çözüm yapılmıştır. Paket program olarak Lingo 8.0 kullanılmış ve çözüm sonucunda amaçlara uygun; 3 kaplı, set-seçimsiz, tek öğünlü, dört mevsimlik, 15 günlük menüler elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda; menü planlamada elle yapılabilecek hataların önlenmesinde, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanmasında hedef programlama modelinin yararlı olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been planned and carried out for the aim of menu construction for the middle activated worker within 19-30 years by 0-1 integer program model, one of the goal programming. In the study, four separate menu models as a set-unselective, three-course,a lunch, and four seasons has been improved for the worker. The menu planning is mathematically modelled by goal programming that is one of the operation research models. In the beginning of modelling, 179 foods as a decision rule are used; values of the energy and nutrients of these foods are determined, and the coast of four season foods are calculated. Purchase prices used in food coast are belonged to the September 2004-August 2005 period and are taken from Meteksan Printing and Industrial Trade Corporation. The menu planning rules in the model are defined as real constraints. The goal constraints are based on the two aims. The first is that the energy and nutrients requirement in the lunch of the worker are as far as possible reached; and the other is that the coast of menus are minimized. Finally, the objective function is formed as a minimised the undesirable deviations from the goal constraints and the mathematical structure of model are completed. Because the cost constraints for each season are different, four separate models are used to solutions. The Lingo 8.0 package for the solutions is used. According to the finding of solution, a three thick, a set-unselective, a lunch, four seasons, and 15 days menu are obtained. The results of study has shown that the goal programming models are useful for the preventing the error of doing by handling in the menu planning, saving the time and cost.