Diyot invivo dozimetrisi ile tedavi dozu doğruluğunun araştırılması
The investigation of the treatment dose accuracy with invivo diode dosimetry
  1. Tez No: 195903
  2. Yazar: GÖKHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: invivo diyot dozimetrisi, diyot kalibrasyonu, giris ? çıkıs dozu, müdahale seviyesi, in vivo diode dosimetry, diode calibration, entry ? exit dose, action level
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoterapi Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada, invivo diyot dozimetrisinin tedavide kullanım güvenilirligi arastırılmıstır. Bu amaçla öncelikle diyotların kalibrasyonu yapılmıs, alan büyüklügü, kaynak cilt mesafesi ( SSD ), enerji, gantri açısı gibi farklı klinik kosulların diyot okumalarına olan etkilerine bakılıp düzeltme faktörleri belirlenmistir. Tedavi dozunun kontrolünde kullanılabilecek, sadece giris dozu ölçülerek ve giris ? çıkıs dozları ölçülerek sonuçların verilmesi planlanan doza yakınlıgının karsılastırılabildigi iki yöntem arastırılmıstır. Son olarak klinikte farklı anatomik bölgelerin ısınlandıgı hastalarda ölçümler alınarak farklı bölgeler için müdahale seviyeleri belirlenmistir. Diyotlar katalogda belirtilen enerjiler için kullanıldıgında, düzeltme faktörlerinin degeri lineer hızlandırıcı cihazı için en fazla 1.06, kobalt 60 cihazı için 1.15 olarak bulunmustur. Diyot ölçümleri ile planlanan tedavi dozunun karsılastırılmasında iki yöntem ayrı ayrı cihazlar ele alınarak incelendiginde, kobalt 60 cihazı için ortalama fark %1.5 iken lineer hızlandırıcı için iki ölçüm teknigi arasında bir fark görülmemistir. Tedavi bölgeleri ayrı ayrı ele alınırsa, fantom üzerindeki ölçümlerde planlanan doza klinikteki ölçümlere göre daha fazla yaklasılmıstır. Genel olarak fantom ve klinik ölçümler arasındaki fark %1'den küçüktür. Toraks ve pelvis gibi hareketliliginden dolayı hasta pozisyonlama zorlugu daha fazla olan bölgelerde farklar daha fazladır. Farklı enerjiler açısından sonuçlar incelendiginde kobalt 60 cihazı ölçümleri için planlanan dozla olusan fark %2.5 içerisindedir. Lineer hızlandırıcı cihazında bu fark %4'tür.
Özet (Çeviri)
In this study reliabilitiy of the in vivo diode dosimetry for treatment was examined. After the diode calibration, the possible effects of different clinical conditions like field size, SSD, energy and gantry angle on the diode readings were evaluated and related correction factors were determined. We have assessed two methods to check the treatment dose via masuring only the entry dose alone or entry and exit dose together; and the results were compared accordingly with the planning dose. In addition, measurements covering the possible different tumour localizations on patients were determined and related action levels were computed. As diodes were used at the energies specified in the manufacturer manual, maximum correction factor values were found to be as 1.06 for lineer accelerator and 1.15 for cobalt 60 device. Comparison of two methods for the planning and measuring doses for each treatment device individually, the average difference was found to be as 1.5% for cobalt 60 device while no difference could be demonstrated between two methods for linear accelerator. When treatment regions were considered individually, phantom measurements were closer to plannig dose than the measurements on patients in clinic. Generaly, difference between the clinic and phantom measurements were less than 1 %. The differences were found to increase significantly in the regions which present set up difficulties due to mobility ( like thorax and pelvis ). When the results were examined for individual energies, differences between planning doses and measured doses were found to be % 2.5 for cobalt 60 device and 4% for linear accelerator.