Lamium garganicum L. subsp. laevigatum Arcangeli Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar
Pharmacognostical Research on Lamium garganicum L. subsp. laevigatum Arcangeli
  1. Tez No: 195926
  2. Yazar: DUYGU KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUN ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lamium garganicum subsp. laevigatum, Lamiaceae, iridoit, serbest radikal süpürücü aktivite, antimikrobiyal aktivite, Lamium garganicum subsp. laevigatum, Lamiaceae, iridoid, free radical scavenging activity, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Lamium cinsi Türkiye bitki örtüsünde 30 tür ile temsil edilmektedir. Bu türlerin bazıları Anadolu'da tonik olarak kullanılmaktadır. Bu çalısmada, Lamium garganicum subsp. laevigatum bitkisinin toprak üstü kısımlarında fitokimyasal çalısmalar gerçeklestirilmis ve bitkinin tasıdığı iridoit bilesikleri arastırılmıstır. Bitkinin açık havada kurutulmus ve toz edilmis toprak üstü kısımları önce MeOH ile ekstre edilmistir. MeOH ekstresi düsük ısıda ve alçak basınç altında uçurulduktan sonra suda çözülmüs ve sırasıyla CH2Cl2 ve n-BuOH ile ekstre edilmistir. n-BuOH ekstresi üzerinde gerçeklestirilen çesitli kromatografik (açık kolon kromatografisi, orta basınçlı sıvı kromatografisi, vakumlu sıvı kormatografisi) izolasyon çalısmaları sonucunda sanzizit metil ester (1), 8-O-asetilsanzizit metil ester (2), 6-O-siringil-8-O-asetilsanzizit metil ester (3), 6ß- hidroksiipolamiit (4), lamalbit (5), dehidropenstemozit (6) ve sesamozit (7) adlı iridoit bilesikleri elde edilmistir. Elde edilen bilesiklerin yapıları spektroskopik yöntemler (IR, UV, 1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR, Kütle spektr.) kullanılarak aydınlatılmıstır. Ayrıca, bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan MeOH, H2O, CH2Cl2 ve n-BuOH ekstrelerinin serbest radikal süpürücü ve antimikrobiyal etkileri de arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
The genus Lamium is represented by 30 species in Turkish flora. Some of these species are used as tonic. In this study, Lamium garganicum subsp. laevigatum has been searched from the view point of the chemical constituents by means of phytochemical investigations on the aerial parts. The air dried and powdered aerial parts of the plant was first extracted with MeOH. After evaporation of the MeOH extract under vacuum and low temperature, the extract was dissolved in H2O and extracted with CH2Cl2 and n-BuOH, successively. By means of a serial chromatographic studies (open column chromatography, vacuum-liquid chromatography and medium-pressure liquid chromatography) on the n-BuOH extract, shanzhiside methyl ester (1), 8-O-acetyl shanzhiside methyl ester (2), 6-Osyringyl- 8-O- shanzhiside methyl ester (3), 6ß-hydroxyipolamiide (4), lamalbide (5), dehydropenstemoside (6) and sesamoside (7) were isolated. The structures of the isolated compounds were elucidated by means of spectroscopic (IR, UV, 1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR and Mass spectr.) evidence. Free radical scavenging and antimicrobial activity of the MeOH, H2O, CH2Cl2 and n-BuOH extracts prepared from the aerial parts of the titled plant were also investigated.