Parkinsonlu hastaların beslenme durumu ve alışkanlıklarının değerlendirilmesine yönelik bir çalışma
The evaluation of the nutritional status and nutritional habits of the patients with parkinson’s disease
  1. Tez No: 195939
  2. Yazar: LEYLA TEVFİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİŞAH RAKICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, beslenme alışkanlıkları, besin tüketimi, kan parametreleri, Parkinson?s disease, food intake, nutritional habits, blood parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Nöroloji Ana Bilim Dalı Polikliniğine başvuran Parkinsonlu hastalar ve kontrolleri olan gönüllü sağlıklı bireyler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada Parkinsonlu hastaların beslenme durumu ve alışkanlıklarının saptanması ve bunun bazı kan parametrelerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tüm bireylere genel anket formu, üç günlük bireysel besin tüketimi kaydı, besin tüketim sıklığı kaydı uygulanmış ve antropometrik ölçümleri ile açlık kan örnekleri alınmıştır. Parkinsonlu hasta grubundaki erkek ve kadın bireylerde beden kütle indeksi sırayla 25.87±3.34 kg/m2 ve 28.36±3.13 kg/m2 olarak saptanmıştır. İki grubun; vücut ağırlığı, BKİ, bel/kalça çevresi oranı, üst orta kol çevreleri arasında fark bulunmamıştır (p>0.05). Ancak, kontrol grubundaki erkeklerin bel ve kalça çevresi ölçümleri daha yüksek bulunmuştur (p0.05). Parkinsonlu hasta grubundaki erkek bireylerin, sağlıklı erkek bireylere göre günlük toplam yağ, kolesterol, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitamin B12, fosfor ve çinko tüketimleri daha düşük bulunmuştur (p0.05), serum homosistein ve folik asit değerleri arasında negatif bir ilişkinin varlığı gösterilmiştir (r=-0.588, p0.05). Parkinsonlu hasta grubunun protein kısıtlı veya proteini düzenlenmiş diyete uymadıkları belirlenmiştir. Mini nutrisyonel durum değerlendirmesine göre hastaların %27.3'ünün malnütrisyon riski taşıdıkları saptanmıştır. Bu durum, hastaların belirli periyotlarda izlenmesi, beslenme ile ilgili risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve bireye özgü beslenme tedavi programlarının hazırlanması gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the eating habits, nutritional status and relationships between blood parameters and food consumption of the patients with Parkinson?s disease. The study was conducted on patients with Parkinson?s disease who were admitted to the Neurology Clinic of Gülhane Military Medical Academy Neurology Department and healthy elderly people. Food consumption recalls for three consecutive days with one day a weekend day and food frequencies, anthropometric measurments were recorded. Blood samples were collected before meal, when they were hungry. The mean body mass index of patients with Parkinson?s disease were found 25.87±3.34 kg/m2 in men and 28.36±3.13 kg/m2 in women, respectively (p>0.05). No significant differences were found in the body weight, BMI, hip/waist ratio, midupper arm circumferences of both groups patients and control group (p>0.05). Control group?s men hip and waist circumferences were significantly higher than men with Parkinson?s disease (p0.05) in women, respectively. Dietary intake of total fat, cholesterol, unsaturated fatty acids, vitamin B12, phosphorus and zinc were found higher in control group?s men than men with Parkinson?s disease (p0.05), but between serum-homosistein and serum-folate were negative correlation (r=-0.588, p>0.05). Medical therapy didn?t effect serum-homosistein, serum-vitamin B12 ve serum-folate levels in Parkinson?s disease (p>0.05). Patients with Parkinson?s disease didn?t use protein restricted or redistribuited diet. Outcome of MNA, 27.3% of patients had malnutrition risk. As a conclution, nutritional status and nutritional risks of patients with Parinkson?s disease should be assessed periodically and nutritional therapy programme should be prepared depending on nutritional risks and to the daily requirements of each patients.