4-amino-3,5-dimetil pirazol den türeyen bazı tiyoüre bileşiklerinin in vivo metabolizması
In vivo metabolism of some thioureas compounds from 4-amino-3,5 dimethyl pyrazole
  1. Tez No: 196050
  2. Yazar: UFUK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEDİA KAYMAKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 4-amino-3, 5-dimetil pirazol, tiyoüre, in vivo metabolizma, 4-amino-3, 5-dimethyl pyrazole, thiourea, in vivo metabolism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tiyoüre türevleri son yıllarda gösterdikleri antitüberküler, antibakteriyel, antifungal, anti HIV, antihipertansif ve özellikle antikonvulsan gibi önemli biyolojik aktiviteler nedeniyle dikkat çekmektedirler. Ancak çok sayıda biyolojik aktivite çalısması olmasına ragmen bu bilesiklerin metabolizmaları ile ilgili yayınlar oldukça az sayıdadır. Bu nedenle daha önce tarafımızdan sentezlenen ve antikonvulsan aktivite gösteren N-fenil?N'-(3,5-dimetilpirazol-4-il)tiyoüre üzerinde in vivo metabolizma çalısması yapılmıstır. Bu arastırmada substratın plazmada büyük ölçüde degismeden kaldıgı tespit edilmistir. Ayrıca düsük konsantrasyonda bilinmeyen iki metabolit daha saptanmıstır. Bu çalısmada aromatik halka üzerinde sübstitüent tasıyan tiyoüre bilesikleri seçilerek in vivo metabolizma yolları ayrıntılı olarak incelenmistir. Substratlar, N-(4-fluoro/klorofenil)?N'-(1,3,5-trimetilpirazol-4-il)tiyoüre (T2 ve T3) ve ilgili metabolitleri sentez edilerek yapı tayinleri elemental ve spektral analizler ile yapılmıstır. Substratlar %5'lik arap zamkında çözülmüs ve sıçanlara 100 mg/kg doz ve 0.1 ml hacimde olacak sekilde intraperitonal olarak uygulanmıstır. Kan örnekleri substrat verilmeden ve verildikten sonra 30 dakika, 1., 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde alınmıstır. Substrat ve ilgili metabolitlerinin kromatografik ayrımları Hichrom chromasil C18 kolonda yapılmıstır. En uygun mobil faz bilesimi metanol ve suyun degisik oranlardaki karısımlarında saglanmıstır. Tiyoüre bilesiklerinin metabolizma çalısmalarında N-dealkilasyon metabolitleri olan N-(4-fluoro/klorofenil?N'-(3,5- dimetilpirazol-4-il)tiyoüre (T1 ve T4) ve plazmada degismeden kalan substrat (T2 ve T3) referans standartları ile kıyaslanarak HPLC-UV/DAD ile tespit edilmistir. Ayrıca plazmada desülfürasyon metabolitleri saptanmamıstır. Bu bulgular farmakolojik aktif olan tiyoüre fonksiyonel grubunun desülfürasyon ile üreye dönüsmeyerek degismeden plazmada kaldıgını kanıtlamıstır.
Özet (Çeviri)
Thiourea derivatives have attracted attention during the last decades due to their significant biological activities as antitubercular, antibacterial, antifungal, anti-HIV-I, antihypertensive as well as good anticonvulsant properties. However among numerous studies, there are very few concerning the metabolism of thioureas. We therefore investigated the in vivo metabolism of N-phenyl-N'-(3,5-dimethylpyrazole-4-yl)thiourea as potent anticonvulsant. In this investigation, the previous results had showed that the substrate was metabolized largely unchanged in the plasma. Only two unknown metabolites were determined with low concentration. So we choosed the bearing substituted phenyl ring at thiourea compounds and in vivo metabolism pathway was studied in details in this study. Substrates, N-(4-fluoro/chlorophenyl)-N'-(1,3,5-trimethylpyrazole-4-yl)thioureas (T2 and T3), and their possible metabolites were synthesized and the structures of the compounds were elucidated by spectral and elemental analysis. Substrates were dissolved in 5% gum arabica and administered intraperitoneally at 100 mg/kg doses in approximately 0.1 ml volume. Blood samples were withdrawn before and 30 min, 1., 2., 4., 8., 12. and 24. h after dosing. Chromatographic separation of substrate and its metabolites were performed using a Hichrom chromasil C18 column (150 mm x 4.6 mm i.d., 5?m particle size), made of stainless steel. The optimal composition of the mobil phase was achieved by different mixtures of pure methanol and water. From the biotransformation of these thiourea compounds, N-dealkylation metabolites N-(4- fluoro/chlorophenyl)-N'-(3,5-dimethylpyrazole-4-yl)thioureas (T1 and T4) were identified together with unchanged substrate (T2 and T3) in plasma by comparing their to reference standards by HPLC-UV/DAD. Furthermore the desulfuration metabolites were not determined in plasma samples. These results proved that pharmacological active of thiourea functional group was unchanged in plasma due to not desulfuration to urea group.