Sıçan modelinde preeklampsi bulguları ve plasental oksidatif stres belirteçleri
Preeclamptic parameters and placental oxidative stress markers in a rat model
- Tez No: 196127
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Oksidatif Stres, Sıçan Modeli, Preeclampsia, Oxidative Stress, Rat Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı preeklampsinin maternal ve fetal bulguları ve plasental oksidatif stres belirteçlerini araştırmaktır. Preeklampsi gebelik günü belirlenmiş Sprague-Dawley sıçanlarda, uterin perfüzyon basıncının azaltılması tekniği (UPBAT) modeli ile oluşturulmuşdur. Gebeliğin 14. gününde renal arter seviyesinin altına aorta çevresine ve sağ ve sol ovaryan arterlere gümüş klips yerleştirilmişdir. UPBAT modelindeki hayvanlar (n=15) normotansif grupla (n=15) karşılaştırldığında, gebeliğin 19. gününde UPBAT modelindeki sıçanlarda (151.73 ± 17.65 mmHg) normal gebelere göre tansiyonları (113.87 ± 11.44 mmHg).anlamlı olarak yüksekdi. UPBAT modelindeki sıçanlarda normal gebelere göre artmış protein atılımı izlendi (0.28 ± 0.04 vs 0.47 ± 0.07) (p < 0.05). UPBAT modelindeki sıçanlarda hipertansiyonla beraber malondialdehid (2.42 ± 0.25'e karşın. 1.60 ± 0.21 umol/gm doku), protein karbonil (1.42 ± 0.29'e karşın 0.90 ± 0.26 nmol/mg protein) düzeylerinde artış, ve süperoksit dismutaz (0.03 [0.01-0.40] vs 0.42 [0.03-020] U/mg protein) ile glutatyon peroksidaz (1.04 ± 0.31'e karşın 0.76 ± 0.22 U/g protein) düzeylerinde azalma görüldü. Canlı fetus sayısı (6.6 ± 3.13'e karşın 9.93 ± 2.02) ve toplam fetus ağırlığı (17.37 ± 7.73'e karşın 22.86 ± 6.70 g) preeklamptik grupta daha düşük olarak izlendi. Tam kan sayımı ve biyokimyasal değerlerden sodyum ve klor hariç preeklamptik grupta anlamlı fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate maternal and fetal parameters of preeclampsia and placental oxidative stress markers in a rat model. Preeclampsia was induced experimentally in timed-pregnant Sprague- Dawley rats using the reduced uterine perfusion pressure (RUPP) model. On day 14 of gestation, silver clips were placed around the aorta below the renal arteries and on the left and right uterine arcade at the ovarian artery. The RUPP model animals (n=15), when compared with the normotensive controls (n=15), arterial pressure at day 19 of gestation was significantly higher in the RUPP rats (151.73 ±17.65 mmHg) as compared to normal pregnant rats (113.87 ± 11.44 mmHg). The RUPP rats showed a significant increase in protein excretion when compared with the normal pregnant rats (0.28 ± 0.04 vs 0.47 ± 0.07) (p < 0.05). Associated with the hypertension in RUPP rats placental levels of malondialdehyde (2.42 ± 0.25 vs. 1.60 ± 0.21 umol/gm tissue), protein carbonyl (1.42 ± 0.29 vs. 0.90 ± 0.26 nmol/mg protein) were increased and superoxid dismutase (0.03 [0.01-0.40] vs 0.42 [0.03-020] U/mg protein) and glutathione peroxidase ( 1.04 ± 0.31 vs 0.76 ± 0.22 U/g protein) were decreased. Pup number (6.6 ± 3.13 vs. 9.93 ± 2.02) and litter weight (17.37 ± 7.73 vs. 22.86 ± 6.70 g) were lower in the preeclamptic group. None of the complete blood count and biochemical values except sodium and clor were significantly different in preeclamptic group.