Akut pulmoner tromboembolide ventilasyon perfüzyon sintigrafisi ve D-dimer sonuçları ile çok kesitli bilgisayarlı tomografik pulmoner anjiyografi sonuçlarının değerlendirilmesi
Comparison of the results of multidetector computed tomographic pulmonary angiography with the resuls of D-dimer and ventilation perfusion scintigraphy in pulmonary thromboembolism
- Tez No: 196129
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboemboli, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, ventilasyon perfüzyon sintigrafisi, D-dimer, renkli Doppler ultrasonografi, Pulmonary thromboembolism, multidetector computed tomography, ventilation perfusion scintigraphy, D-dimer, color Doppler ultrasonography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Klinik olarak pulmoner tromboemboli şüphesi taşıyan hastalarda D-dimer, ventilasyon perfüzyon sintigrafisi ve ÇKBTA tanı düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Klinik olarak pulmoner tromboemboliden şüphelenilen 48 hastaya ÇKBTA, ventilasyon perfüzyon sintigrafisi yapıldı ve D-dimer düzeyleri ölçüldü. Sonuçlar klinik bulgular, laboratuvar değerleri, alt ekstremite RDUS, V/P sintigrafisi, ÇKBTA ve 3 aylık klinik takip ile konulan kesin tanı ile karşılaştırıldı. 48 hastanın 25'ine pulmoner tromboemboli tanısı kondu. 23 hasta pulmoner tromboemboli tanısı almadı. Pulmoner tromboembolide D-dimer sensitivitesi %96, spesifitesi %17, tanı değeri oranı %58, V/P sintigrafisinin sensitivitesi % 68, spesifitesi %95, tanı değeri oranı %83, ÇKBTA sensitivitesi %100, spesifitesi %96, tanı değeri oranı %97,9 olarak saptandı. ÇKBTA diğer tüm yöntemlerle elde edilen sonuçlardan daha yüksek oranda sensitivite, spesifite değerlerine ve tanı değeri oranlarına sahiptir. Pulmoner tromboemboli tanısı koyma ya da ekarte etmede yeterli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate D-dimer levels, ventilation and perfusion scintigraphy results and MDCTA values of clinically pulmonary thromboembolism suspected patients. We have done ventilation and perfusion scintigraphy and MDCTA, also measured D-dimer levels at clinically pulmonary thromboembolism suspected 48 patients. We have compared the results with the diagnosis which is identified by means of clinical signs, laboratory tests, lower extremity CDUS, V/P scintigraphy results, MDCTA and a clinical pursuit for three months. 25 of 48 patients were diagnosed to have pulmonary thromboembolism and 23 of them were diagnosed not to have PTE. These were determined that the sensitivity level of D-dimer values was 96%, specifity level was 17%, the rate of the abilty to diagnose was 58% ; the sensitivity level of V-P scintigraphy was 68%, specifity level was 95%, the rate of the abilty to diagnose was %83 ; and, the sensitivity level of MDCTA values was 100%, specifity level was 96%, the rate of the abilty to diagnose was 97.9% in pulmonary thromboembolism. We have seen that MDCTA test has a higher sensitivity, specifity and diagnostic values than the other tests. It is an enough method to diagnose or eliminate PTE disease.