Sol dal bloklu olguların koroner arter hastalığı tanısında miyokard perfüzyon sintigrafisi
Myocardial perfusion scintigraphy for diagnosis of coronary arterial disease in patients with left bundle branch block
  1. Tez No: 196130
  2. Yazar: ÖMER KENDİRLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İZZET TANDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Left bundle branch block, coronary artery disease, myocardial perfusion scintigraphy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Sol dal bloklu (LBBB) olgularda koroner arter hastalığının (KAH) noninvaziv tanısı için kullanılan miyokard perfüzyon sintigrafisinin (MPS) sol ön inen arter (LAD) sahasında özgüllüğünün düşük olduğu bilinmektedir. Bazı çalışmalarda kardiyak stres yöntemlerinden farmakolojik ajanlarla (dipiridamol) yapılan MPS'nin fiziksel eforla yapılan MPS'ye göre tanı değerinin daha fazla olduğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı LBBB'li olguların LAD darlığını tespitinde, kardiak stres yöntemlerinden egzersiz ve dipiridamol ile yapılan Tc-99M MIBI (Hexakis-2-methoxy-2-isobutyl isonitrile) yada TI-201 (Thallium-201) MPS sonuçlarını değerlendirmektir. Bu amaçla bilinen KAH olmayan, göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve çekilen istirahat elektrokardiyografisinde (EKG) LBBB bulunan toplam 98 vaka çalışmaya alındı. 62 vakada egzersiz, 36 vakada ise dipiridamol ile kardiyak stres uygulandı. Egzersiz protokolünde 48 olguda, dipiridamol protokolünde ise 25 olguda LAD bölgesinde sintigrafik defekt saptandı ve bunların yalnız 14 tanesinde koroner anjiografide (KAG) önemli LAD darlığı vardı. MPS ile LAD bölgesinde defekt saptanmayan hiçbir hastada KAG'da LAD darlığı saptanmadı. Egzersiz MPS'nin LBBB'li olgularda sensitivitesi %100, spesifitesi %25, yalancı pozitiflik oranı %67.7, pozitif prediktif değeri %12.5, negatif prediktif değeri %100, tanısal doğruluk oranı %32 bulundu. Aynı değerler dipiridamol protokolünde sırasıyla %100, %39.3, %47, %32, %100, %52.7 olarak bulundu. Egzersiz ve dipiridamol protokolünün LAD bölgesi için sensitivitesi %100 olmakla beraber, spesifite, yalancı pozitiflik oranı, pozitif prediktif değeri, negatif prediktif değeri ve tanısal doğruluk oranları farklı idi ve bu açıdan dipiridamol protokolü egzersiz protokolünden daha üstün bulundu (t=2,05; p=0.044). Egzersiz MPS ile apikal segment tutulumu saptanmaması halinde, KAG'de LAD darlığı olmaması istatiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). Sonuç olarak egzersiz ve dipridamollü MPS LBBB'li olgularda LAD darlığını saptamada yeterli bulunmadı; fakat ekarte etmede faydalı bulundu. Dipiridamol ile yapılan MPS sonuçları egzersiz ile yapılan MPS sonuçlarına göre daha güvenilir bulundu. LBBB'li olgularda sintigrafik apikal defekt varlığı, LAD darlığının tespiti açısından sensitivite ve spesifiteyi arttıran ön bulgudur. Anahtar kelimeler : Sol dal bloku, koroner arter hastalığı, miyokard perfüzyon sintigrafisi
Özet (Çeviri)
It is known that myocardial perfusion scintigraphy (MPS) used for noninvasive detection of coronary artery disease in patients with left bundle branch blok (LBBB) is less specific for left anterior descending artery (LAD) field. Some studies show that pharmacologic agents (dypyridamole) used in MPS have a higher diagnostic value than exercise stress. The aim of this study is to evaluate the LAD stenosis in patients with LBBB via MPS either with exercise stress or dypyrimadole by using Tc-99M MIBI (Hexakis-2-methoxy-2-isobutyl isonitrile) or Tl-201 (Thallium-201). 98 patients with angina pectoris and LBBB in resting electrocardiography (ECG) without a known coronary artery disease included to this study. 62 patients included to the exercise stress arm and 36 patients were included in dypyrimadole arm. Scintigraphic defect at the LAD field is detected in 48 patients in the exercise stress arm and 25 patients in the dypyridamole arm. Of these 73 patients only 14 have significant LAD stenosis. Patients with no defect in the LAD field via MPS also have no LAD stenosis in the coronary angiography. Sensitivity and specifity of exercise MPS is %100 and %25, false positive ratio is %67.7, false pozitive predictive value is %12.5, negative predictive value is %100 and diagnostic accuracy is %32. These values are %100, %39.3, %47, %32, %100 and %52.7 for dypyrimadole arm respectively.Both exercise stress and dypyrimadole arms have a sensitivity of %100 but the specifity, false positivity ratios, positive predictive values, negative predictive values and diagnostic accuracies are different so that dypyrimadole arm found to be beter than exercise stress arm (t=2.05; p=0.044). Absence of apical scintigraphic defect in the exercise arm is significantly related to angiographically normal LAD (p0.05). As a result both the exercise and dypyridamole MPS were not effective in detecting LAD stenosis but found to be effective in exclusion of LAD stenosis in patients with LBBB. Results of the dypyridamole MPS was found to be more reliable. Presence of scintigraphic apikal defect is valuable finding that increase the sensitivity and specifity of detecting LAD stenosis.