Türkiye'de açık ocak kömür madenciliği sonrası peyzaj onarım çalışmalarının irdelenmesi
Evaluation of the landscape reclamations after strip coal mining studies in Turkey
- Tez No: 196446
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kömür, açık ocak kömür madenciliği, Türkiye Kömür şletmeleriKurumu, peyzaj onarımı, Türkiye.i
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTÜRK YE'DE AÇIK OCAK KÖMÜR MADENC L Ğ SONRASIPEYZAJ ONARIM ÇALIŞMALARININ RDELENMESDidem ÖZBEY ACARAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Nevin AKPINAREn önemli fosil enerji kaynaklarından olan kömür, geçmişte olduğu gibi gelecekte deenerji kaynakları içindeki önemini koruyacaktır. Ülkemizde de çok önemli bir enerjikaynağı olan kömürün açık ocak yöntemiyle çıkartılması sırasında çevreye verilen zararçok büyük miktardadır. Çevrenin ve ekosistemin korunması açısından madencilikfaaliyetlerinin çevre üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesi veya ortadan kaldırılması,onarıma esas olacak alan kullanım planlamasıyla gerçekleştirilmektedir. Tezin amacı,ülkemizde yapılan açık ocak işletmeciliği sonrasında onarım faaliyetlerinin yeterlidüzeyde olup olmadığı, yasaların bu konudaki yaptırımının ne olduğu, yapılan onarımçalışmalarının yasaların bağlayıcılığı nedeniyle mi yoksa kurumların kendi inisiyatiflerisonucunda mı yapıldığı konularının açıklığa kavuşmasıdır. Tezin hazırlanmasında,ülkemizde bu konuda yetkili kurum, kuruluşlar, ilgili yasalar, Türkiye Kömürşletmeleri Kurumunca (TK ) ve bazı özel sektör firmalarınca yapılan açık ocak kömürmadenciliği ve onarım çalışmaları irdelenmiştir. Sonuç olarak, onarım çalışmalarınınbeklenenden ve olması gerekenden çok az olduğu, kaybolan toprak ve yeşil alanınonarım çalışmalarıyla kazanılandan çok daha fazla olduğu belirlenmiştir.2007, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEVALUATION OF THE LANDSCAPE RECLAMATIONS AFTER STRIP COALMINING STUDIES IN TURKEYDidem ÖZBEY ACARAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Prof. Dr. Nevin AKPINARCoal, which is one of the most important energy sources, is going to be the mostimportant energy resource in future like in the past. Coal, which is going to protect itsimportance in energy resource in future like in past, is one of the most important energyresource in present. Coal, which is also an important resource in Turkey, by strip miningtechniques damage the landscape seriously. Protecting the environment and ecologyfrom the bad effects of the mining activities can be done by land use planning in thearea which will be restored. The aim of this thesis is to evaluate the land restorationactivities in our country whether it is enough or not, what the legal obligations are tomake the foundations do reclamation or if it is done by the initiative of thesefoundations. In the searching process of this thesis the responsible foundations, relatedlaws, landscape reclamation studies applied by TKI and private sector are examined. Inconclusion; the restorated areas are less than expected; the lost green areas and soil ismore than the areas which are restorated.2007, 97 pagesKey Words : Coal, strip coal mining, General Directorate of Turkish Coal, landscapereclamation, Turkey.ii