Açık kömür ocaklarında çevresel etki değerlendirmesi ve doğa onarım çalışmalarının Milas-Sekköy açık kömür ocağı örneğinde irdelenmesi
Enverimental impact assesment for strip coal mining and land reclamation case study : Milas-Sekköy strip coal mine
- Tez No: 34840
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRAN ÇELEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Strip coal mining, Land reclamation, post mining land-use planning, Environmental Impact Assessment, Milas-Sekkoy
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
ÖZET Doktora Tezi AÇIK KÖMÜR OCAKLARINDA ÇEVRESEL ETKİ DE?ERLENDİRMESİ VE DO?A ONARIM ÇALIŞMALARININ MİLAS - SEKKÖY AÇIK KÖMÜR OCA?INDA İRDELENMESİ Nevin AKPINAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Hayran ÇELEM 1994 Sayfa :277 Jüri: Prof.Dr.Hayran ÇELEM Prof. Dr. Metin BAŞAL Doç. Dr. Aydın GÜNEY Bu çalışma, açık ocak kömür madenciliğinin yarattığı çevre sorunlarını analiz etmek, bu sorunların en aza indirilmesi için ÇED ve Doğa Onarım çalışmalarının birlikte yürütülmesi gerekliliğini vurgulamak ve Peyzaj Mimarlığı açısından konuya bir yaklaşım getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla; Çalışma alanı olarak seçilen Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELi) Milas - Sekköy açık kömür ocağının bulunduğu alanın faaliyet öncesi doğal ve kültürel özellikleri irdelenerek ve alanda açık ocak işletmeciliğine hiç başlanmadığı varsayılarak, açık ocak kömür işletmeciliğinin çevre üzerine etkisi incelenmiş, ayrıca, alanın bugünkü durumu dikkate alınarak ve faaliyetin geçmişte planlandığı gibi sürdürüleceği de hesaba katılarak doğa onarım çalışmalarına ilişkin öneriler getirilmiştir.Doğa onarım çalışmalarına madenlilik sonrası alan kullarım planlamasının gerekliliğinden yaklaşılarak, 4 ana kullanım tipi (tarım, ağaçlandırma, mera, ağaçlandırma + rekreasyon) için alanın uygunluğu araştırılmış, kullanım tiplerine öncelik verilerek seçenekli alan kullanım kararları üretilmiştir. Çalışmada, verilerin analiz, değerlendirme, sentez ve haritalama işlemleri bilgisayar desteğiyle gerçekleştirilmiştir. Alan kullanım planlamasını takiben, alanın iyileştirme ve bitkilendirmesine yönelik önerilere yer verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Açık ocak kömür madenciliği, doğa onarımı, Madencilik sonrası alan kullanım planlaması Çevresel Etki Değerlendirmesi, Milas- Sekköy
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Ph.D. Thesis ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT FOR STRIP COAL MINING AND LAND RECLAMATION CASE STUDY : MİLAS -SEKKÖY STRIP COAL MINE Nevin AKPINAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof.Dr.Hayran ÇELEM 1994, Page: 277 Jury: Prof.Dr.Hayran ÇELEM Prof. Dr. Metin BASAL Assoc.Prof.Dr. Aydın GÜNEY This study includes an analysis of the environmental impacts of strip coal mining and stresses that combinating Environmental Impact Assessment considerations with those of Land Reclamation is necessary to minimize the negative environmental impacts brought about by strip coal mining activity. This approach, in general, is given further emphasis and shape in line with Landscape Architecture field's principal tenets of thought and basic philosophy. Presenting a case study, the thesis encompasses a particular area; Mitas- Sekköy strip coal mining area, which is managed and administered by the Turkish Coal Enterprises Southern Aegean Lignite Management Division, and scrutinizes the extent of environmental degradation on the area by analyzing the natural and cultural characteristics of the site before mining and supposing that strip coal mining has never taken place there. In the light of this particular research, a set of recommendations is then listed in order to carry out a Land Reclamation practise, making use of the formerly put forward strategies for the area and the input from its existing situationIV Considerations of Land Reclamation issue for Milas-Sekköy area, particularly focuses on the emergent necessity of a post-mining land use planning practise. This eventually provides us with four possible land use forms which namely are agriculture, afforestation, pasture / grazing and afforestation combined with recreation. Each and every one of these convenient use forms are then further examined together with compatible land-use possibilities. The study consequently accommodates a set of rehabilitation and plantation recommendations for the Milas- Sekköy strip coal mining area. All data analyses, evaluations, syntheses and mappings presented in this thesis are performed by the assistance of computer.