Türkiye'de yetiştirilen siyah alaca sığır ırkında lökosit adhezyon yetersizliği (BLAD; bovine leukocyte adhesion deficiency)'nin pcr-rflp yöntemi kullanılarak belirlenmesi
Identification of bovine leukocyte adhesion deficiency (BLAD) as a genetic disorders using pcr-rflp in holstein cattle reared in turkey
  1. Tez No: 196478
  2. Yazar: HASAN MEYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca, BLAD, PCR-RFLP, Holstein, BLAD, PCR-RFLPi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTÜRKÄ YE'DE YETÄ Ä¡TÄ RÄ LEN SÄ YAH ALACA SIĞIR IRKINDA LÖKOSÄ TADHEZYON YETERSÄ ZLÄ ĞÄ (BLAD; BOVINE LEUKOCYTE ADHESIONDEFICIENCY)'NÄ N PCR-RFLP YÖNTEMÄ KULLANILARAK BELÄ RLENMESÄ Hasan MEYDANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüZootekni Anabilim DalıDanıÄ¢man: Doç. Dr. Mehmet Ali YILDIZSığır Lökosit Adhezyon Yetersizliği (BLAD; bovine leukocyte adhesion deficiency)genetik bir kusur olup, süt endüstrisinde büyük bir ekonomik öneme sahiptir. BuçalıÄ¢mada, Tarım Ä Ä¢letmeleri Genel Müdürlüğü (TÄ GEM), Damızlık Sığır YetiÄ¢tiricileriMerkez Birliği ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden teminedilen toplam 116 adet Siyah Alaca ve 6 adet Simental ırkı sığır BLAD genotipleribakımından test edilmiÄ¢tir. Genomik DNA izolasyonu taze kan ve donmuÄ¢ spermdenyapılmıÄ¢tır. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) tekniği ile BLAD geninin çoğaltılmasısağlanmıÄ¢tır. Mutasyon bölgesini belirlemek için elde edilen PCR ürünleri TaqIrestriksiyon endonükleaz enzimi ile kesilmiÄ¢tir. Kesim ürünleri, etidyum bromid ileboyanmıÄ¢ olan % 2'lik ve %4'lük agaroz jellerinde elektroforez yapılmıÄ¢tır. Ä ncelenentoplam 116 adet Siyah Alaca sığırlarında 8 adet sığırın (7 boğa ve 1 inek) heterozigotgenotipte BLAD taÄ¢ıyıcısı sığır olduğu tespit edilmiÄ¢tir. BLAD mutant allelinin frekansı0,035 olarak hesaplanmıÄ¢tır.Ocak 2007, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisIDENTIFICATION OF BOVINE LEUKOCYTE ADHESION DEFICIENCY(BLAD) AS A GENETIC DISORDERS USING PCR-RFLP IN HOLSTEINCATTLE REARED IN TURKEYHasan MEYDANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Animal ScienceSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ali YILDIZBovine leukocyte adhesion deficiency (BLAD) is a genetic disorder, with a greateconomic importance in dairy industry. In this study, 116 Holstein and 6 Simmentalcattles which were supplied from TIGEM (General Directorate of AgriculturelEnterprises), Cattle Breeders? Association of Turkey and University of Ankara Facultyof Agriculture Animal Science were tested in order to identify BLAD genotypes.. DNAextractions were obtained from fresh blood and frozen semen. The amplification ofBLAD was obtained by using Polymerase Chain Reaction. In order to determine the siteof mutation in PCR products, the PCR products were digested by TaqI restrictionendonuclease enzyme. Digested products were analyzed by 2% and 4% agarose gelelectrophoresis with ethidium bromide staining. It was found that 8 cattles ( 7 bulls and1 cow) of the Holstein cattle were heterozygote BLAD carriers in the 116 Holsteincattles reared in Turkey. The mutant BLAD gene frequency was calculated as 0.035.January 2007, 40 pages