Kesikköprü Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) pelet ve ekstrude yemle besiciliğinden kaynaklanan azot-fosfor yükünün tahmini
Estimation of the nitrogen-phosphorus load from cage-cultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) fed on pellet and extruded feed in Kesikköprü Dam Lake
- Tez No: 196479
- Danışmanlar: PROF.DR. SERAP PULATSÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, azot ve fosfor yükü, kafeslerde balık yetiştiriciliği, pelet, ekstrude, su kalitesi, Kesikköprü Baraj Gölü, Rainbow trout, nitrogen and phosphorus load, net cage culture, pellet, extrude, water quality, Kesikköprü Dam Lake
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETDoktora TeziKESİKKÖPRÜ BARAJ GÖLÜ'NDE AĞ KAFESLERDE GÖKKUŞAĞIALABALIĞININ (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) PELET VE EKSTRUDEYEMLE BESİCİLİĞİNDEN KAYNAKLANAN AZOT-FOSFOR YÜKÜNÜNTAHMİNİUmut AŞIRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSu Ürünleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Serap PULATSÜBu araştırma, Kesikköprü Baraj Gölü'nde Nisan-Temmuz 2006 tarihleri arasında, yaklaşık20'şer ton/yıl kapasiteli, pelet ve ekstrude yem kullanılarak gökkuşağı alabalığı(Oncorhynchus mykiss Walbaum,1792) yetiştiriciliği yapan iki farklı kafes işletmesinden gölebırakılan azot ve fosfor yükünün tahmini amacıyla yürütülmüştür.İşletmelerde, azot düzeyi % 8.1 ve fosfor düzeyi % 1.24 olan pelet yemin kullanıldığıkafeslerde, yem dönüşüm oranı 1.27 ve 1.38, balıkta tutulan azot düzeyi % 45.63 ve % 43.75ve fosfor düzeyi % 30.00 ve % 26.36 olarak tespit edilmiştir. Azot düzeyi % 7.8 ve fosfordüzeyi % 0.96 olan ekstrude yemin kullanıldığı kafeslerde ise yem dönüşüm oranı 1.25,balıkta tutulan azot düzeyi % 65.65 ve % 73.49 ve fosfor düzeyi % 38.89 ve % 34.23 olaraktespit edilmiştirKesikköprü Baraj Gölü'nde pelet yemin kullanıldığı kafeslerde azot yükü 54.00 ve 62.92kg/ton balık üretimi , fosfor yükü 10.66 ve 12.17 kg/ton balık üretimi; ekstrude yeminkullanıldığı kafeslerde ise azot yükü 33.47 ve 25.97 kg/ton balık üretimi, fosfor yükü 7.32 ve7.96 kg/ton balık üretimi olarak tahmin edilmiştir. İşletmelerde bir ton pelet yem tüketimindegöle bırakılan azot yükü 44.00 ve 45.56 kg, fosfor yükü 8.38 ve 8.82 kg olarak tahminedilmiştir. Bir ton ekstrude yem kullanıldığında ise göle bırakılan azot yükü 26.77 ve 20.66 kgfosfor yükü 5.85 ve 6.34 kg olarak tahmin edilmiştir.Araştırmada elde edilen kantitatif bulgular ışığında, kafeslerde gökkuşağı alabalığıyetiştiriciliğinin yapıldığı iç sularda yetiştiriciliğin sürdürülebilirliğini sağlamak veyetiştiriciliğin ötrofikasyona etkisini minimuma indirmek açısından ekstrude yemkullanımının uygun olacağı belirlenmiştir.2007, 73 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisESTIMATION OF THE NITROGEN-PHOSPHORUS LOAD FROM CAGE-CULTURED RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) FED ONPELLET AND EXTRUDED FEED IN KESİKKÖPRÜ DAM LAKEUmut AŞIRAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of FisheriesSupervisor: Prof. Dr. Serap PULATSÜThis research was conducted to estimate nitrogen and phosphorus load released to KesikköprüDam Lake from two different 20 tons/year capacity rainbow trout (Oncorhynchus mykissWalbaum, 1792) cage farms, which are using pelleted and extruded feed during April throughJuly 2006.The cages in the farms in which the pelleted feed having a nitrogen content of 8.1 % andphosphorus content of 1.24 % used, the following values were found; feed conversion ratio(FCR) of 1.27 and 1.38, the nitrogen retention level 45.63 % and 43.75 % and phosphorusretention level 30.00 % and 26.36 %. Which extruded feed having a nitrogen content of 7.8 %and phosphorus content of 0,96 % used, the following values were found; feed conversionratio 1.25, the nitrogen retention level 73.49 % and 65.65 % and phosphorus retention level38.89 % and 34.23 %.In Kesikköprü Dam Lake, where the pelleted feed was used in cages, nitrogen load wasexpected to have 62.92 and 54.00 kg/ton fish production, phosphorus load was expected tohave 12.17 and 10.66 kg/ton fish production, while extruded feed used in cages, nitrogen loadwas expected to have 33.47 and 25.97 kg/ton fish production, phosphorus load was expectedto have 7.96 and 7.32 kg/ton fish production. In farms, for per 1000 kg pelleted feedcomsumption, 44.00 and 45.96 kg nitrogen and 8.82 and 8.38 kg phosphorus were released tothe lake. On the other hand, when per 1000 kg extruded fed consumption, 26.77 and 20.66 kgnitrogen and 6.34 and 5.85 kg phosphorus were released to the lake.Based on the quantitative results of this study, it was determined that in order to providesustainable aquaculture in inland waters where rainbow trout were cultured and to minimizeits influence on eutrophication it would be proper to use extruded feed.2007, 73 pages