Miyosen himmetoğlu formasyonu organik kayaçlarının (Göynük-Bolu) organik jeokimyasal yönden incelenmesi
Organic geochemical evaluatıons of organic rocks in miocene himmetoğlu basin (Bolu,Turkey)
- Tez No: 196496
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik madde, kerojen, bitümlü şeyl, kömür, hidrokarbonpotansiyelii, Organic matter, kerogen, bitumious shale, coal, hydrocarbonpotantiali
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMİYOSEN HİMMETOĞLU FORMASYONU (GÖYNÜK BOLU)ORGANİK KAYAÇLARININ ORGANİK JEOKİMYASAL YÖNDENİNCELENMESİYasemin GEZEAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Ali SARIBolu ili Göynük ilçesinin güneyinde yer alan Himmetoğlu havzası, küçük bir gölhavzası özelliğinde olup havzanın yakın çevresinde Mesozoik ve Senozoik birimleriçökelmiştir. Mesozoik Geç Kretase yaşlı, yer yer kumtaşı ve silttaşı ardalanmalı vemarn litolojisindeki Seben formasyonu ve yine Geç Kretase yaşlı hakim litolojisikumtaşı olan Taraklı formasyonu ile temsil edilmektedir. Senozoik ise Erken Paleosenyaşlı resifal kreçtaşlarından oluşan Selvipınar formasyonu, Orta-Geç Paleosen-Erken.Eosen yaşlı ve havzada regresyon kontrolünde çökelen karasal kırıntılıbirimlerden oluşan Kızılçay formasyonu ve bu formasyon üzerine açısal uyumsuzluklagelen Geç Miyosen yaşlı Himmetoğlu formasyonlarından oluşmaktadır.Tipik göl vebataklık tortullarıyla temsil olunan Himmetoğlu formasyonu çökellerinin bitümlü şeyliçermesi nedeniyle çalışmalar bu birim üzerinde yoğunlaştırılmıştır. FormasyondaHimmetoğlu açık kömür işletmesinde bitümlü şeyl seviyelerinin ve kömürdamarlarının net şekilde gözlenmesi nedeniyle işletme içindeki istiflerde örneklemeleryapılmıştır. Birimin hidrokarbon potansiyelini, organik maddenin olgunluğunu, tipinive miktarını belirlemek için güncel organik jeokimyasal veriler kullanılmıştır.Himmetoğlu formasyonu, potansiyel kaynak kaya açısından yeterli organik maddeiçeriğine sahip olup formasyona ait bitümlü şeyl ve kömürler çok iyi ve mükemmelkayanak kayadırlar. Kerojen tipleri; Tip-I, Tip-II ve Tip-III olan birimin olgunlukseviyesi henüz diyajenez aşamasındadır.2007, 91 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisORGANIC GEOCHEMICAL EVALUATIONS of ORGANIC ROCKSin MIOCENE HİMMETOĞLU BASIN(BOLU, TURKEY)Yasemin GEZEAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Prof.Dr. Ali SARIHimmetoğlu Basin is located in the south of Göynük town in Bolu. The basin formedin a lake setting consist of Mesozoic and Cenozoic sediments. Mesozoic sedimentsform Seben and Taraklı formation of Late Cretaceus. Seben formation is consist ofmarn, which accomadates sandstone and siltstone alternations. Sandstone is the mainlithological unit in Taraklı formation. Senozoic formations of the basin are namedSelvipınar, Kızılçay and Himmetoğlu. Early Paleocene aged reefal limestonescompose Selvipınar formation. Continental clastic units in Kızılçay formation aresedimented from Middle-Late Paleocene to Early Eocene in during regional regressionin the basin. An angular uncomformity cuts through the top of Kızılçay andHimmetoğlu formation overlaps this formation. Typical lake and swamp sedimentrepresent Himmetoğlu formation.The study is focused on Himmetoğlu formation dueto its high bituminous shale content. Having visible bituminous shale levels and coalveins in Himmetoğlu open coal mine made in-sitü measuring and samplingconvenient. Current organic geochemical data were used to determine hydrocarbonpotential, maturity, type and amount of the organic material in the formation.Geochemical data proved that Himmetoğlu formation has enough organic matter forpotential source rock, bitumious shale and coals are classified as very good andexcellent source rocks. Kerojen types of the studied unit are Type I, II and III, and thematurity level is in ongoing diagenesis phase.2007, 91 Page