Türkiye'nin zeytinyaği diş ticareti, uygulanan politikalar, karşilaşilan sorunlar ve çözüm önerileri
Turkey's olive oil foreign trade, implementing policies, encountered problems and suggestion
- Tez No: 196921
- Danışmanlar: PROF.DR. AKIN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, Zeytinyağı, Zeytinyağı İhracatı, Zeytinyağıİthalatı, Dış Ticaret Politikaları, Olive, Olive oil, Olive oil Export, Olive Oil Import, ForeignTrade Policies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZETTÜRKİYE'NİN ZEYTİNYAĞI DIŞ TİCARETİ, UYGULANANPOLİTİKALAR, KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜMÖNERİLERİÖZDEN, FATİHYüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. F.Akın OLGUNAralık 2006, 144Son yıllarda zeytinyağının sadece üretici ülkelerde değil ABD,Kanada, Japonya, Avustralya gibi diğer ülkelerde de tüketilmeye başlamasızeytinyağının önemini arttırmaktadır. Türkiye'de önemli bir zeytinyağıüreticisi ülke olarak AB, Tunus gibi ülkelerle birlikte zeytinyağı dışticaretinde ön plana çıkmaktadır. Ancak Türkiye'nin zeytinyağı dışticaretinde karşılaştığı önemli sorunlarda bulunmaktadır.Bu çalışmada Dünya Zeytinyağı üretim, tüketim ve dış ticaretineyönelik bilgiler verildikten sonra, Türkiye'nin zeytinyağı dış ticaretiincelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Türkiye'de zeytinyağı ekonomisineait üretim, tüketim durumu verildikten sonra temel olarak zeytinyağı dışticareti üzerinde durulmuştur. Ayrıca, çalışmayı desteklemesi amacıylazeytinyağı ihracatı yapan üç firma ile de anket çalışması yapılmıştır.Türkiye zeytinyağı üretimi ve ihracatı konusunda önemli birpotansiyele sahiptir. Ancak zeytin ve zeytinyağı üretiminden kaynaklananbir takım sorunlar dolayısıyla bu potansiyeli istenilen şekildedeğerlendirememektedir. Ayrıca ihracatın çoğunluğunun dökme olarakyapılıyor olması da, Türkiye'nin zeytinyağı ticaretinden istediği katmadeğeri elde etmesini engellemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTURKEY?S OLIVE OIL FOREIGN TRADE, IMPLEMENTINGPOLICIES, ENCOUNTERED PROBLEMS AND SUGGESTIONÖZDEN, FATİHMsc. In Deparment of Agricultural EconomicsSupervisor: Prof. Dr. F.Akın OLGUNDecember 2006, 144In recent years, beginning of the consumption of olive oil, not onlyin producer?s country but also in the other countries such as U.S., Canada,Japan and Australia, increases the importance of the olive oil. Turkey as asignificant olive oil producer country is standing in the forefront like EU,Tunisia together in the olive oil foreign trade. But, there are also substantialdifficulties in olive oil foreign trade which Turkey meets.In this study, initially, after giving some knowledge about, worldolive oil production, consumption and foreign trade, Turkey?s olive oilforeign trade is tried to be analyzed. Within this approach, after analyzingthe production and consumption related to Turkey?s olive oil economy,basically specialized on olive oil foreign trade. Besides, with a view tosupporting the study, surveys are done with three olive oil exportcompanies.Turkey has got a significant productive and export potential in oliveoil. However, because of the production of olive and olive oil problems,this potential can not be evaluated expectedly. Also, making the majorityexportation in bulk prevents Turkey from desired added value from olive oiltrade.