Economic analysis methodology of open and closed nuclear fuel cycles
Açık ve kapalı nükleer yakıt çevrimlerinin ekonomik analizi
  1. Tez No: 197123
  2. Yazar: BANU BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ZABUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakıt çevrim maliyeti, ekonomik analiz, açık ve kapalı nükleeryakıt çevrimleri, Fuel cycle cost, economic analysis, open and closed nuclear fuel cycles
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma alternatif yakıt çevrimlerinin ekonomik analizleriyle ilgilidir. Seçilen beşyakıt çevrimi için (Açık çevrim, standart yeniden işleme ile elde olunan Pu'un doğal Uile karıştırıldığı kapalı çevrim, standart yeniden işleme ile elde olunan Pu'un gerikazanılan U ile karıştırıldığı kapalı çevrim, beraberce yeniden işleme ile elde olunan(U+Pu)'un zenginleştirilmiş U ile karıştırıldığı kapalı çevrim, beraberce yenidenişleme ile elde olunan (U+Pu)'un Pu ile karıştırıldığı kapalı çevrim) FORTRANbilgisayar dilinde yazılan NFCCOST kodu kullanılarak maliyet analizleri yapılmıştır.Bu çalışmanın temel amacı belirli ekonomik koşullarda hangi yakıt çevriminin en iyiseçim olacağını belirlemektir. Seçilen yakıt çevrimleri için reaktöre girmeye hazıryakıtın birim maliyetleri hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Değişik fiyat koşulları içinkapalı çevrim maliyetini açık çevrim maliyetine eşit kılan doğal uranyum, yenidenişleme ve MOX fabrikasyon maliyetleri hesaplanmıştır. Reaktör ömrü üzerindenayarlanmış yakıt çevrim maliyetleri hesaplanmış ve birim işlem maliyetlerinin toplamyakıt çevrimi maliyeti içindeki payı ve etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with the economical analysis of alternative fuel cycles. Costcalculations for the five fuel cycles selected (Once- Through, Standard Reprocessingwith Natural Uranium as fertile makeup, Standard Reprocessing with RecoveredUranium as fertile makeup, Complete Coprocessing with Enriched Uranium as fissilemakeup, and Complete Coprocessing with Plutonium as fissile makeup) areperformed using NFCCOST code which is written using FORTRAN computerlanguage.The main objective is to determine which fuel cycle is the best choice for certaineconomical conditions. Unit fabricated fuel costs are calculated and compared forfuel cycles selected. Break-even natural uranium, reprocessing and MOX fuelfabrication costs are determined for different cost conditions. Lifetime levelised fuelcycle costs are calculated and shares and effects of unit process costs in and on thefuel cycle cost are investigated.