Bazı fizik deneylerinin bilgisayar denetiminde geliştirilmesi
Development of some physics experiments by computer control
- Tez No: 197183
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECAİ ELLİALTIOĞLU, PROF.DR. RIZA SUNGUR, PROF.DR. TEZER FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar kontrollü deney sistemleri, Bilgisayar destekli eğitimteknolojileri, Veri Toplama Sistemleri, Computer Controlled Experiment Systems, Computer Aided EducationTechnologies, Data Acquisition Systems
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Yapılan çalışmada fizik öğrencilerinin eğitiminde kullanılmak üzere fizikdeneylerinin geliştirilerek bilgisayar kontrollü hale getirilmesi amaçlanmaktadır.Kullanılmakta olan sistemin aksine, hazırlanan Sarkaç ile Sönümlü HarmonikHareket Deneyi Setiyle, bilgisayar kontrollü olarak kullanıcı müdahalesine gerekkalmadan deney yapılabilmektedir. Sistemle 1° hassasiyetle veri alınabilmektedir.Halen kullanılmakta olan Hız-İvme Deney Seti geliştirilerek zaman ölçümlerininbilgisayarla alınması sağlanmıştır. Böylece deneylerdeki hassasiyet artırılarak1 ms hassasiyetle veri alınabilmektedir.Geliştirilen Tek Yarıkta Kırınım Deney Seti, kullanılmakta olan sistemlekarşılaştırıldığında, kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan, hem ışık şiddetiölçülmesinde hem de fotodiyodun hareketinde çok daha düşük hataya ve çokdaha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Fotodiyot 10 μm hassasiyetle hareketettirilebilmektedir.Serbest Düşme Deneyi, şimdiye kadar çok yüksek hassasiyete sahipkronometrelere ihtiyaç duyulduğu için yapılamamaktaydı. Bu nedenle 0,1 mshassasiyetli bir kronometreye ve bilye bırakma / algılama sistemine sahip birdeney sistemi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Development of physics experiments by computer control is aimed at the study.Unlike currently used system, with the developed Damped Harmonic Oscillationsin Pendulum Experiment Set, experiments can be done computer controlledwithout user intervention.With the improvement of Air Track Experiment Set, time keeping by computer isachieved. As a result of improved sensitivity, collection of data with 1 ms sensitivityis possible.Improved Diffraction by a Single Slit Experiment Set offers less error and moresensitivity both on movement of photodiode and measuring of light intensity,without user intervention, compared to the currently used experiment set.Photodiode can be displaced by 10 μm sensitivity.Because of absence of high sensitivity chronometers, Free Fall Experiment hasn?tbeen achieved yet. For this reason, an experiment system has been developedwith 0.1 ms sensitivity chronometer and ball releasing & sensing system.