Anahtarlamalı relüktans motorlarda akustik gürültünün azaltılması
Acoustic noise mitigation in the switched reluctance motors
- Tez No: 197252
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DANIŞMAN, YRD. DOÇ. DR. FERHAT DALDABAN, YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN BAĞIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anahtarlamalı relüktans motor, elektrik makinaları, gürültü çeşitleri, akustik gürültü, gürültü önleme, Switched Reluctance Motor, electric machines, noise kinds, acoustic noise, noise mitigation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Anahtarlamalı Relüktans Motorlar (ARM) üzerinde motorun geometrikyapısında değişiklikler yapılarak akustik gürültü düzeyinin azaltılması gerçekleştirilmiştir.Elde edilen değerler karşılaştırılmış ve grafiksel olarak gösterilmiştir.Anahtarlamalı relüktans motorların kullanım alanları, yapılarının basitliği, kullanımkolaylıkları ve maliyetlerinin düşük olması nedeniyle her geçen gün artmaktadır. Motorunçalışma prensibi relüktans kuvvetine dayanmakta ve serbest hareketli, çıkık yapılı rotorun,bulunduğu manyetik devre içerisinde akının, en kolay yol bulabileceği en küçük relüktanskonumuna kadar kuvvet uygulanarak çekilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.Birçok avantaja sahip olmasına rağmen, konum sensörü gerektirmeleri, torkdalgalanmalarının yüksek olması ve diğer motorlara kıyasla yüksek akustik gürültü üretmeleriARM'lerin kullanım alanlarını kısıtlayan en önemli durumlardır.Tez çalışmasında, birinci bölümde tezin literatürdeki yeri ve çalışmanın amacı verilmektedir.Bölüm II' de anahtarlamalı relüktans motorun temel özellikleri ve çalışma prensiplerindenbahsedilmiş ve enerji dönüşümü üzerinde durulmuştur. Bölüm III' te ses ve gürültü kavramıverilerek elektrik makinalarında gürültü konusu üzerinde durulmuştur. Bölüm IV' teanahtarlamalı relüktans motorlarda gürültüden bahsedilmiştir. Bölüm V' te elektrik motorlarıve ARM'lerde gürültüyü önleme yöntemleri anlatılmaktadır. Bölüm VI' da yapılan çalışma veelde edilen sonuçlar verilmiştir. Bölüm VII'de ise sonuçlara ilişkin değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, acoustic noise amount of switched reluctance motors has been tried tooptimize making some changes on the magnetic circuit of the motor. Results have beencompared and have also been showed graphically.Switched reluctance motors are simple electrical machines which have application areasincreasingly growing because of their cheapness and easy usage. The principle ofworking of the motor is based on reluctance force and realizes by pulling the rotorwhich has doubly-salient structure to the least reluctance position where the easiest isand most suitable way to flow flux-linkages. Although switched reluctance motors havemany advantages, high torque ripple rate, position sensor requirement and higheracoustical noise with respect to other type electrical motors are the most importantsituations which limits the scope of the motor.In this thesis, Chapter I is an introduction section and in this chapter, place of this thesisand the aim of this study are given. In Chapter II, basic features and operating principlesof the switched reluctance motor are discussed and energy conversion is presented. InChapter III, sound and noise notions are given and in Chapter IV, switched reluctancemotor noise is explained. Chapter V is about noise mitigation techniques. In Chapter VI,the study and obtained results are given. In last chapter, an assessment is done about theresults.