Düşey düzensizlik bulunan çerçeve türü yapıların lineer ve non lineer analizi
Linear and non linear analysis of framed buildigs having vertical irregularities
- Tez No: 197269
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL EYYUBOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rijitlik, zayif kat, dayanım, yatay deplasman, yumuşak kat, Rigidity, weak storey, strengthening, horizontal displacement, soft storey
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
iiiDÜŞEY DÜZENSİZLİK BULUNAN ÇERÇEVE TÜRÜ YAPILARIN LİNEERVE NON- LİNEER ANALİZİFİLİZ TANRIÖVENErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ağustos 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cemal EYYUBOVÖZETArtan trafik yoğunluğu ve sosyal-kültürel değişime bağlı olarak eski kentlerde sokakve caddelerin eninin yetersiz olması, ticari tesislerin ve eğlence yerlerinin yerleştirilmesiproblemlerinin çözümü halen güncelliğini korumaktadır.Bu problemlerin çözümü için çoğu zaman mimarlar, sokak veya caddeye çıkan binalarınzemin katlarının boşaltılması ve bu alanlara kaldırımların kaydırılması ile sokağın trafikakışı için faydalı enini genişletmeye çalışmaktadırlar. Ayrıca zemin katın boşaltılmasıile oluşan alanlara ticaret ve eğlence tesisleri de yerleştirilmektedir. Binanın zeminkatında, ara duvarların, yada bazı durumlarda perdelerin kaldırılması ile zemin yatayrijitliği azalır ve zayıf kata çevrilir. Böyle bir yapısal değişiklikten sonra binanınhesaplama şeması değişir ve deprem etkisinde bina taşıyıcı sisteminde ciddi hasarlar veçökmeler gözlenir.Zemin katlarda, yük taşıyan elemanlarda yıkıcı depremler süresince bu tür hasarlarınyaygın olarak oluşması durumunda zemin katlar ?zayıf kat? olarak adlandırılır.Özellikle zemin katlarda ara duvarlarının kaldırılarak boşaltılmış zemin katı uygulamasıve yük taşıyan elemanlarının değiştirilmiş çalışma şemasına bağlı olarak güçlendirilmeilkelerinin hazırlanması güncel bir konudur. Bu yüksek lisans çalışmasında güncelliğinikoruyan bu konu ve zayıf katlı betonarme binaların konstrüktif düzenlemeleri elealınmıştır.Tez çalışması sonuç ve öneriler dahil beş bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ivLINEAR AND NON-LINEAR ANALYSIS OF FRAMED BUILDINGS HAVINGVERTICAL IRREGULARITIESFİLİZ TANRIÖVENErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, August 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. Cemal EYYUBOVABSTRACTDue to the increasing traffic density and the changes in the socio-cultural structures ofsocieties and placement of the commercial and recreational areas in these places havecaused the width of the streets and the avenues become insufficient in the old cities andtowns.In order to overcome this problem architects chose to empty the ground floors of thebuildings by removing the side walls of the ground floors in such areas and to enlargethe useful width of the traffic, pedestrian pavements are built closer to these buildings.As a result of removal of the side walls and in some cases removal of the shear walls inthe ground floors horizontal rigidity of the ground storey decreases and the ground floorbecomes weak storey. Due to such structural changes, the calculation scheme of thebuildings change and under the earthquake loads, severe damages and collapses occur inthe load bearing system of the buildings.In cases where wide spread damages occur in the load bearing members of the groundfloors through destructive earthquakes the ground floors are then named ?weak storeys?.Removal of the side walls especially in the ground floors and strengthening principlesof the load bearing members due to changes in the working mechanism is acontemporary problem. In this Master of Science thesis this problem is analysed.Determination of the characteristics of the constructive arrangements that maintains theearthquake resistivity and preparation of the calculation schemes in these weak storeybuildings are also analysed in this research.This Master of Science thesis consists of five chapters including the ?Conclusion andSuggestions?.