Hamsi (Engraulis encrasicolus linnaeus, 1758) avcılığında av sonrası ön değerlendirme (standardizasyon) üzerine bir ön çalışma
A preliminary study on the assessment (standardization) of anchovy (Engraulis encrasicolus linnaeus, 1758) fishing after being captured
  1. Tez No: 197372
  2. Yazar: ASLI ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HOŞSUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Hamsi (Engraulis encrasicolus L, 1758), Ege Denizi, Karadeniz, standardizasyon, Anchovy (Engraulis encrasicolus L, 1758), AegeanSea, Black Sea, Standartization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
VÖZETHAMSİ (Engraulis encrasicolus Linnaeus, 1758) AVCILIĞINDA AVSONRASI ÖN DEĞERLENDİRME (STANDARDİZASYON)ÜZERİNE BİR ÖN ÇALIŞMAÇELİKKOL, AslıYüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim DalıTez Yöneticisi : Prof.Dr. Hikmet HoşsucuAğustos 2006, 45 sayfaHamsi (Engraulis encrasicolus L.,1758) Türkiye sularında özellikleKaradeniz'de gırgır ile bol miktarda avlanan doğal ürünlerimizdendir.Araştırmada, Eylül 2004 - Nisan 2005 tarihleri arasında EgeDenizi ve Karadeniz'den gırgır tekneleri ile avlanan 2.454 adet hamsibalığı incelenmiştir. Hamsilerin total boy, çatal boy, vücut genişliği veağırlıkları ölçülmüştür. Çatal boyları ölçülen bireylerde minimum boydeğeri 6,5 cm ve maksimum boy 15,5 cm olarak saptanmıştır. Ağırlıktespitinde minimum değer 2 gr, maksimum değer ise 32 gr olarakbulunmuştur. Tüm bireyler içinde hamsiler 11 cm boy grubu ile enyüksek oranda (%22) temsil edilmektedir.Yapılan ölçümler Ege denizindeki hamsinin boy değişimlerininKaradeniz'dekinden farklı olduğunu göstermiştir. Ege'deki hamside boygrubundaki değişim daha fazla olduğu için yapılacak boystandardizasyonu (kalibrasyon) ürünün değerlendirilmesinde daha faydalıolacaktır.VI
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTA PRELIMINARY STUDY ON THE ASSESSMENT(STANDARDIZATION) OF ANCHOVY (Engraulisencrasicolus Linnaeus, 1758) FISHING AFTER BEINGCAPTUREDÇELİKKOL,AslıM.Sc. Thesis, Institute of Naturel and Applied SciencesSupervisor: Prof.Dr. Hikmet HOŞSUCUAugust 2006, 45 pagesAnchovy (Engraulis encracisolus L., 1758) is a natural yield whichis caught by purse seiners in our country seas especially in Blacksea.In this study, 2.454 anchovy individuals had been investigatedwhich are taken from the fisherman usually catch in Aegean and BlackSeas between September 2004 and April 2005. The total length, forklength and width of all fishes had been measured. In the study it isdetermined that the minimum and the maximum length value ofindividuals which are measured by the fork length are 6,5 cm and 15,5cm. It is also found that the minimum weight value is 2 g and themaximum is 32 g. In the whole individuals, anchovies are represented bythe higher ratio (%22) with the 11 cm length group.The measurements had showed that the length change of anchovyin Aegean sea is more than in Black Sea. It is necessary to make aVIIIstandardization of length (calibration) in Aegean Sea for the marketingbecause of the change in length group is higher than others.