Çok katlı binalarda bulunan tuğla dolgu duvarların yapı davranışına etkileri
Effects of brick masonry infill wals on structural behavior of high-rise buildings
  1. Tez No: 197468
  2. Yazar: ÖZGE KARSLIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ÖZTAŞ, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN TEMİZ, Y.DOÇ.DR. METİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dolgu duvarlar, yumuşak kat, dinamik analiz, yanal yükIII, Infill walls, soft story, dynamic analysis, lateral loadsIV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET ÖZGE KARSLIOĞLUKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIYÜKSEK L SANS TEZÖZETÇOK KATLI B NALARDA BULUNAN TUĞLA DOLGU DUVARLARINYAPI DAVRANIŞINA ETK LERÖzge KARSLIOĞLUDANIŞMAN : Yrd.Doç.Dr. M. Metin KÖSEYıl : 2005 Sayfa :79Jüri : Yrd. Doç. Dr. M. Metin KÖSE: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEM Z: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTAŞBu çalışmada, dolgu duvarların, deprem yüklemesi altındaki binanındavranışına olan etkileri araştırılmıştır. Geçmişte yaşanan depremlerde görüldüğüüzere zemin katı işyeri ve üst katları daire olarak kullanılan çok katlı betonarmebinalar, zemin katta oluşan yumuşak kat nedeni ile büyük hasarlara uğramaktadır.Ancak günümüzde kullanılan bütün modern yapı analiz programları dolguduvarların bina davranışına olan etkilerini göz ardı etmektedir. Duvarların binadavranışına olan etkileri ise depremlerde açıkça görülmektedir. Yapılan çalışmalarneticesinde çeşitli öneriler sunulmasına rağmen dolgu duvarların çok katlı yapıyaetkisinin karmaşıklığı henüz tam olarak anlaşılamamıştır.2 bodrum katı, 1 zemin katı, 1 asma katı ve 10 normal katı bulunan binanınçerçeve sistemi SAP2000 programında 3 boyutlu olarak modellenmiştir. Dolguduvarlı ve dolgu duvarsız modellerin dinamik analiz sonuçları karşılaştırılmıştır.Dolgu duvarlar, kütleli yapısal elemanlı olarak modellenmiştir. Bu çalışmada, dolguduvarların deprem yükleri altındaki bina davranışına, örneğin; periyot, yataydeplasman, taban kesme kuvveti ve yumuşak-kat oluşumuna olan etkileriincelenmiştir. Sonuç olarak, dolgu duvarların yapıya eklenmesiyle, periyot, yataydeplasman, taban kesme kuvveti, yumuşak-kat oluşumunda farklılıklar oluştuğugörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZGE KARSLIOĞLUUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGMSc THESISABSTRACTEFFECTS OF BRICK MASONRY INFILL WALLS ON STRUCTURALBEHAVIOR OF HIGH-RISE BUILDINGSÖZGE KARSLIOĞLUSUPERVISOR : Assist. Prof. Dr. M. Metin KÖSEYear : 2005 Pages:79Jury : Assist. Prof. Dr. M. Metin KÖSE: Assist. Prof. Dr. Hüseyin TEM Z: Assist. Prof. Dr. Ahmet ÖZTAŞIn this study, effects of infill walls to the response of the building underearthquake loading were investigated. As it was seen in the last earthquakes, high-risereinforced concrete buildings of which ground floors were used as offices and upperfloors were used as flats, suffer the most earthquake damages because of the softstory formation in the ground floor. Moreover, all the modern structural analysissoftwares neglect the effect of infill walls on the building behavior although it hasbeen clearly seen after the earthquakes. Although various suggestions have beenoffered, the complex behavior of infill walls on reinforced concrete multiple storybuildings haven?t been fully understood.Three dimensional model of the bare frame of the building, which consists of 2stories of basement, 1 story of ground floor, 1 story of mezzanine floor and 10 storiesof floor, was modeled in SAP2000. Then, dynamic analysis of the model wasperformed with and without infill walls. Infill walls was modeled both as mass andstructural elements. The results of two analyses were compared. Consequently, theeffect of infill walls on the behavior of buildings such as period, maximum roofdisplacement, base shear force, soft-story formation was determined. It was seen thataddition of infill wall to the structures caused changes in maximum roofdisplacement, modal periods maximum base shear force and soft story formation.