R1-xR'xFe10Si2 intermetalik alaşımının yapısal ve magnetik özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the structural and magnetic properties of R1-xR'xFe10Si2 intermetalic alloy
- Tez No: 197500
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN ELERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik faz geçişleri, Manyetik malzemeler, ThMn12, Spinyeniden düzenlenme sıcaklığı, Curie sıcaklığı, x-ışını toz kırınım deseni, Rietveldarıtımı, Mıknatıslanma ölçümleri.i, Magnetic phase transitions, Magnetic materials, ThMn12, Spinreorientation temperature, Curie temperature, x-ray powder diffraction pattern, Rietveldrefinement, Magnetization measurement.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziR1-xR¢xFe10Si2 İNTERMETALİK ALAŞIMININ YAPISAL VE MAGNETİKÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİRuziye ÇAKIRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Yalçın ELERMANDy1-xSmxFe10Si2 intermetalik alaşımının x = 0.0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.6, 1.0 değerleri içinörnekler üretilip, x-ışını toz kırınım desenleri ve manyetik ölçümleri alınarak, kristalyapı ve manyetik özellikleri incelenmiştir. Bütün örneklerin x-ışını toz kırınımdesenleri, CuKa hedefli Rigaku D-Max 2200 model toz kırınımmetresi kullanılarak,manyetik özellikleri ise düşük sıcaklıklar için Fiziksel Özellikler Ölçüm Sistemi, yükseksıcaklıklar için ise Vibrating Sample Magnetometry (VSM) kullanılarak alınmıştır.X-ışını kırınım desenlerine göre, bütün örneklerin I/4 mmm uzay grubunda ve tetragonalThMn12 yapıda kristallendiği görülmüştür. Dy1-xSmxFe10Si2 alaşımlarında Sm miktarınınartması ile kristal yapıda bir değişiklik olmamaktadır ancak, c örgü parametresi sabitkalırken a örgü parametresi ve birim hücre hacmi V'de artış gözlenmektedir.Dy1-xSmxFe10Si2 alaşımlarında x = 0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 değerleri için spin yenidendüzenlenme sıcaklığı gözlenmiştir. Spin yeniden düzenlenme sıcaklığı, Sm miktarınınartması ile azalmakta, x > 0.4 için gözlenmemektedir. Alaşımda Sm miktarının artmasıile Curie sıcaklığının arttığı gözlenmektedir. Mıknatıslanmanın sıcaklığa bağlıgrafiklerinden Sm miktarının artması ile alaşımın ferrimanyetik yapıdan ferromanyetikyapıya geçtiği gözlenmiştir.2006, 101 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE INVESTIGATION OF THE STRUCTURAL AND MAGNETIC PROPERTIESOF R1-xR¢xFe10Si2 INTERMETALIC ALLOYRuziye ÇAKIRAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Engineering PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Yalçın ELERMANThe crystal structure and the magnetic properties of Dy1-xSmxFe10Si2 intermetalliccompounds with x = 0.0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.6, 1.0 have been investigated by x-raypowder diffraction method and magnetic measurements. X-ray powder diffractionpatterns of compounds were taken by a Rigaku D-Max 2200 Model powderdiffractometer equipped with CuKa radiation and magnetic measurements were madeby using Physical Properties Measurement System for low temperature, VibratingSample Magnetometry (VSM) for high temperature.The X-ray patterns of the Dy1-xSmxFe10Si2 compounds show that they crystallize in theThMn12-type tetragonal structure in space group I/4 mmm. Crystal structure doesn?tchange with increasing Sm amount but leads to an increase in the lattice parameter aand the unit cell volume V while the lattice parameter c, remains constant in Dy1-xSmxFe10Si2 alloys.The spin reorientation temperatures were observed in Dy1-xSmxFe10Si2 intermetalliccompounds for x = 0.0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4. The spin reorientation temperature wasdecreased and was not observed for x > 0.4 with increasing Sm amount. The Curietemperature with the increase of Sm amount was increased in Dy1-xSmxFe10Si2compounds. Transition was observed which from ferrimagnetic structure toferromagnetic structure with increasing Sm amount from the temperature dependence ofmagnetization curves.2006, 101 pages