Ekim zamanı ve sıra arası mesafesinin acem üçgülünün (Trifolium resupinatum L.) verim ve diğer bazı özelliklerine etkisi
The effect of planting time and row spacing on the yield and other characteristics of persian clover (Trifolium resupinatum L.)
- Tez No: 197580
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acem üçgülü, Üçgül, Trifolium resupinatum L, ekim zamanı, sıra arası, verimi, Persian clover, Clover, Trifolium resupinatum L, sowing date, rowspacing, yieldi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETEK M ZAMANI VE SIRA ARASI MESAFES N N ACEM ÜÇGÜLÜNÜN(Trifolium resupinatum L.) VER M VE D ĞER BAZI ÖZELL KLER NEETK SERTUŞ, Mehmet MacitYüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. A. Esen ÇELENHaziran 2005, 59 sayfaBu araştırma, Van- Edremit ekolojik koşullarında Demet-82 acem üçgülüçeşidi için en uygun ekim zamanı ve sıra arası mesafesini belirlemek amacıylayürütülmüştür. 2003 deneme yılında sulu koşullarda yapılan araştırmada, yedi ekimzamanı (15 Nisan, 1 Mayıs, 15 Mayıs, 1 Temmuz, 15 Temmuz, 1 Ağustos ve 15Ağustos) ve iki sıra arası mesafesi (20 ve 40 cm) kullanılmıştır. Deneme, bölünmüşparseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada bitkiboyu, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, protein oranı, proteinverimi ve ham kül oranı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşilot verimi (9117 kg/da), birinci ekim zamanı (15 Nisan) ve 20 cm sıra arasımesafesinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF PLANTING TIME AND ROW SPACING ON THE YIELDAND OTHER CHARACTERISTICS OF PERSIAN CLOVER (Trifoliumresupinatum L.)ERTUŞ, Mehmet MacitMs C Thesis, Field Crops DepartmentSupervisor: Prof. Dr. A. Esen ÇELENJune 2005, 59 pagesThis research was carried out to determine the optimum sowing date androw spacing for Persian clover in Van-Edremit ecological conditions. The field trialincluding two row spacing (20 and 40 cm) and seven sowing dates (15 April, 1 May,15 May, 1 July, 15 July, 1 August and 15 August) was performed under irrigatedconditions in 2003. The trial was conducted using a split plot design with threereplications. In the study, plant height, herbage yield, dry matter ratio, dry matteryield, crude protein ratio, crude protein yield and crude ash ratio were determined.According to the results, the highest herbage yield (9117 kg/da) was obtained fromthe first planting time (15 April) and 20 cm row spacing.