Uygun çeşit geliştirmek üzere seçieln nohut (Cicer arientinum L.) genotiplerin performanslarının belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Tez No: 197690
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN SEPETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, Cicer Arietinum, hasat indeksi, biyolojik verim, bitki tane verimi, verim özellikleri, korelasyon, path analizi, Cicer, harvest index, biological yield, grain yield in plant, yieldtraits, correlation path analyses
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETUYGUN ÇEŞ T GEL ŞT RMEK ÜZERE SEÇ LEN NOHUT (Cicerarietinum L.) GENOT PLER N PERFORMANSLARININBEL RLENMES ÜZER NE ARAŞTIRMALARYILDIRIM, zzetYüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan SEPETOĞLUTemmuz 2006, 51 sayfaBu çalışmada, kışlık üretime uygun olarak yeni geliştirilmiş 13 Kabuli tipinohut ve 2 ticari çeşidin ( spanyol ve Menemen 92) 2002-2003 yılında zmir-Bornova koşullarında yetiştirilerek tane verimi ile 10 agronomik özellikbakımından genotip performanslarının ve özellikler arası ilişkilerin belirlenmesiamaçlanmıştır.Varyans analizleri; bitki boyu, birincil dal sayısı, baklada tane sayısı vebiyolojik verim dışındaki tüm özellikler yönünden genotipler arasında önemlifarklılıkların bulunduğunu ortaya koymuştur. Korelasyon ve path analizlerindenelde edilen bulgular; bitkide tane sayısının tane verimini etkileyen en önemliözellik olduğunu göstermiştir. Tane verimine doğrudan katkı payı yüksek olandiğer özellikler ise biyolojik verim ve hasat indeksidir. ncelenen özelliklerdenbitkide tane verimi, bitkide bakla sayısı ve baklada tane sayısının tane verimioluşumunda doğrudan etkileri olumsuz olmuştur. ncelenen diğer özellikler isedaha az oranlarda fakat pozitif yönlerde tane verimine doğrudan etki payınasahip olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINING OF PERFORMANCE OF CICER GENOTYPESSELECTED FOR DEVELOPING SUITABLE VARIETY.YILDIRIM, zzetMSc in Field CropSupervisor: Prof. Dr. Hasan SEPETOĞLUJuly 2006, 51 pagesIn this research, it was aimed that Kabuli type (13 Unit) and trade variety(Ispanyol and Menemen-92) which were developed for winter productionwere grown to determine gain yield, genotypic performance and relations amongtraits as to 10 agronomical traits at Izmir-Bornova ecological conditions in2002-2003 years.Varyans analyses show that there are significance differences among alltraits except for plant height, primer branch number, grain number in pod andbiological yield. As a result of correlation and path analyses grain yield waseffected by grain number in plant significantly. Biological yield and harvestindex impacted the grain yield directly and highly. Grain yield in plant, podnumber in plant and grain number in pod contributed to grain yield directlynegatively effects. Other traits less effect positively and directly on grain yield.