Kimi tütün çeşitlerinin yetiştirilebilmesine uygun ekim alanlarının uzaktan algılama tekniği kullanılarak belirlenmesi ve bunların coğrafi bilgi sistemi yazılımları ortamında sorgulanması üzerine
A research on determination of suitable growing sites for planting sone tobacco species using remote sensing technique and querying of these ina geographical information system environment
  1. Tez No: 197691
  2. Yazar: SULTAN DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama (UA), coğrafi bilgi sistemi (CBS), tütün, ASTER, Remote Sensing (RS), Geographical Information System(GIS), tobacco, ASTER
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
2ÖZETKİMİ TÜTÜN ÇEŞİTLERİNİN YETİŞTİRİLEBİLMESİNEUYGUN EKİM ALANLARININ UZAKTAN ALGILAMATEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ ve BUNLARINCOĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ YAZILIMLARI ORTAMINDASORGULANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMADAŞDEMİR, SultanYüksek Lisans Tezi, Toprak BölümüTez Danışmanı: Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞAğustos 2006, 180 sayfaBu araştırma, birbiri ile ilişkili iki bölümden oluşmuştur ve ilkbölümde Akhisar ilçesinde yaygın olarak tarımı yapılan ve ekonomikdeğeri yüksek olan tütün bitkisi ekim alanlarının 2005 yılı alansalgenişliklerinin uzaktan algılama tekniği kullanılarak belirlenmesiamaçlanmıştır. Bu bağlamda Temmuz 2005 için ASTER uydugörüntüleri alınmış, Intergraph Image Analyst yazılımı kullanılarakgörüntü işleme aşamaları yürütülmüştür. ASTER 342 (RGB) bandkombinasyonları oluşturularak, daha önceden hazırlanan sayısal altlıkharita yardımıyla görüntü gerçek kuzeyine yönlendirilmiş, contrast-gaussian yöntemi ile zenginleştirilmiştir. Uydu görüntülerininsınıflandırılmasında Para-ML yöntemi kullanılmıştır. ASTER uydugörüntüsü kullanılarak %89 (overall accuracy) doğruluk oranı ile tütündikili alanların belirlenebileceği saptanmıştır.. Sınıflandırma sonuçlarının3doğruluk analizleri, yer kontrolleri ile yapılmıştır ve yer gerçeğikontrollerinde doğruluk oranı %62.82 olarak belirlenmiştir.Araştırmanın ikinci bölümü yöre için tütün yetiştiriciliğine uygunalanların coğrafi bilgi sistemi yazılımları ortamında sorgulanarakharitalanmasına yöneliktir. Bu amaçla 1/25.000 ölçekli topografikharitalar ve toprak haritaları kullanılmıştır. Tüm kartografik verilercoğrafi bilgi sistemi (CBS) kurallarına göre bilgisayar ortamına girilmişve ekran sayısallaştırması yöntemi ile sayısallaştırılmıştır. Çalışma alanıtematik haritaları üretilmiş, Oriental ve Virginia tütün çeşitlerinin toprakistekleri belirlenerek sorgulamalar yapılmış ve sonuç haritalarıüretilmiştir.
Özet (Çeviri)
4ABSTRACTA RESEARCH ON DETERMINATION OF SUITABLEGROWING SITES FOR PLANTING SOME TOBACCO SPECIESUSING REMOTE SENSING TECHNIQUE AND QUERYING OFTHESE IN A GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMENVIRONMENTDAŞDEMİR, SultanMsc. in Agriculture Eng.Supervisor: Prof. Ünal ALTINBAŞAugust 2006, 180 pagesThe research was conducted in two parts. In the first part, theobjective of the study was to determine the planted areas of tobacco plantwhich has a economic potential and also is a common plant produced inthe region by using remote sensing technique in the growing season of2005. In this part, ASTER satellite images acquired in July, 2005 werereceived and image processing were carried out by using IntergraphImage Analyst Package. First 342 (RGB) band combination wereconstructed, images were oriented to the real north with the help ofpreviously prepared digital base map, then enhanced by Contrast-Gaussion method. Para_ML ( Parallelpipped- Maksimum Likelihood)classification method was used to classify the satellite images.5It is determined that the tobacco planted areas can be detected with theaccuracy of 89 % (overall accuracy) using ASTER satellite images.Accuracy analysis of the classification results were checked by groundcontrol points, and the accuracy percentage was determined as 62.82 %.In the second part, the objective of the study was to determine thesuitable areas for tobacco farming using a Geographical InformationSystem (GIS) consisted of queries of the relevant maps. For this purpose,1/25.000 scaled topographical and soil maps were used. All thecartographic data were entered to computer based on the rules of GISand digitized by screen digitizing method. Thematic maps of the studyarea were produced, query was made by the program according to therequirement of the plant need, and final maps were obtained.