Classification and visual analysis of weathering forms of stone in Kadıkalesi; Kuşadası
Kuşadası Kadıkalesi'nde taş malzemenin bozulma biçimlerinin sınıflandırılması ve görsel analizi
- Tez No: 197749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BÖKE, DOÇ. DR. BAŞAK İPEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ta anıtların koruma çalı malarının planlanmasında en önemli adımlardanbiri bozulma türlerinin ve derecelerinin belirlenmesidir.Geçmi yıllarda, ta anıtlarda gözlenen bozulmaların sınıflandırılması veharitalandırılması ile ilgili çalı maların ço u detaylı sınıflandırmalar veya yalnızcatemel noktaları belirten yöntemlerle gerçekle tirilmi tir.Arkeolojik sitlerin geni alanlara sahip olmaları nedeniyle; ta lardaki bozulmalarve bu bozulmaların ilerlemeleri, acil müdahale kararlarının alınabilmesi için kolay vehızlı bir biçimde belirlenmelidir. Bu çalı ma, ta bozulmalarının sınıflandırılması veharitalandırılması için arkeolojik alanlarda kolaylıkla uygulanabilecek görsel bir sunumtekni i önermeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, ta malzemedeki bozulmalarınsınıflandırma ve haritalandırması üzerine yapılan yöntemler birle tirilerek,bozulmaların sınıflandırılması ve haritalandırılmasında kullanabilecek ara ölçekte biryöntem olu turulmu tur. Geli tirilen yöntem, Kadıkalesi (Anaia) arkeolojik alanındagözlenen bozulmaların belirlenmesi amacıyla uygulanmı tır. Bu çalı mada tamalzemelerde gözlenen bozulmaların sınıflandırma ve görsel analiz çalı maları içinönerilen yöntem di er arkeolojik alanlar için de uygun olacaktır.Kadıkalesi'nde en çok gözlenen bozulma formu ta malzemede kayıplara veçatlaklara neden olan biyolojik olu umlardır.Topraktan ve deniz aerosollerinden kaynaklanan çözünebilen tuz birikintilerive biyolojik olu umlara uygun ortam sa layan kil minerali tabakaları, ta , tu la veharçlardaki bozulmaların temel nedenleridir. Bu çalı ma, arkeolojik alanlardagerçekle tirilen kazı çalı maları esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek hızlıbozulmaları engellemek için toprak ve çözünebilir tuz birikintilerinin tayüzeylerinden temizlenmesi gerekti ini göstermi tir. Ayrıca, ta lardaki çatlakların,oyukların onarılması veya kapatılması ve yabani otların temizlenmesi, ta larda bitkiolu umları nedeniyle meydana gelebilecek bozulmaları önleyecektir.
Özet (Çeviri)
Identification of the state of deterioration at stone monuments is one of themain steps, which should be carried out for planning of conservation studies.In recent years, most of the study concerning the classification and mapping ofweathering forms observed at stone monuments have been carried out either bydetailed classification or sketchy methods.Due to the large area of the archaeological site, identification of the weatheringforms of stones and their progress should be done in easy and rapid way to decide urgentinterventions. This study was aimed to propose a visual presentation technique forclassification and mapping of weathering forms of stones that it could be applied easily inarcheological sites. For this aim, a method has been developed in the archeological site ofKadıkalesi (Anaia). The method was derived from detailed and sketchy classificationmethods. Both methods were united in order to form an intermediary scale for the visualclassification and mapping forms observed at stone monuments.The proposed method for classification and mapping of weathering forms ofstone in this study would be suitable for archeological sites. The most frequentlyobserved weathering form in Kadikalesi is biological colonization, which is majorcause of the loss of stone blocks and fissures. The deposition of the soluble salts, whichcould be originated from soil and marine aerosols and clay minerals, which ensuressuitable conditions for the biological growth, are the other major causes of the stone,brick and mortar deterioration. This study indicated that during and after excavationin an archeological site, deposited soil and soluble salts on the stone surfaces shouldbe cleaned to prevent rapid deterioration. Repairing or sealing cracks, cavities ofstones, hand pulling wild grass will also prevent rapid deterioration of stones by theformation of higher plants.
Benzer Tezler
- Asidik volkanik kayaçlar için mühendislik amaçlı bozunma sınıflaması
A Weathering classification of acidic volcanic rocks for engineering purposes
FEHMİ ARIKAN
Doktora
Türkçe
2002
Jeoloji MühendisliğiHacettepe ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. REŞAT ULUSAY
- Köprüköy (Bala-Ankara) granitleri için puanlama esaslı malzeme bozunma sınıflamaları ve bunların karşılaştırılması
A rating based rock material weathering classifications for the köprüköy (Bala-Ankara)granites and their comparison
GÜLSEREN ELMASOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Jeoloji MühendisliğiHacettepe ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CANDAN GÖKÇEOĞLU
PROF. DR. REŞAT ULUSAY
- Jakar örmelerde fiziksel ve görsel analizler
Physical and visual analysis of jacquard knittings
ALEV ÇIRPICI
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Tekstil ve Tekstil MühendisliğiHaliç ÜniversitesiTekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. ŞEBNEM R. TEMİR
- Uydu görüntülerinin topografik düzeltilmesinde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of the methods used in the topographic correction of satellite images
GÜL NUR KARAL NESİL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik ÜniversitesiGeomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEBİYE MUSAOĞLU
- Visualization based analysis of gene networks using high dimensional model representation
Yüksek boyutlu model gösterilim kullanılarak gen ağlarının görselleştirme tabanlı analizi
PINAR GÜLER
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiHesaplamalı Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜHA TUNA