Pasif akıllı büro binalarında enerji bakımından tasarım ölçütleri analizi
Analysis of design criteria for energy saving in passive intelligent office buildings
- Tez No: 197814
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAFET KISTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Binalar, Teknoloji, Enerji.iv, Intelligent buildings, Technology, Energy.vi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETPASİF AKILLI BÜRO BİNALARINDA ENERJİ BAKIMINDAN TASARIMÖLÇÜTLERİ ANALİZİ?Akıllı Bina? teknolojik gelişmelerin mimarlıkta ortaya çıkardığı bir kavramdır.Akıllı binalarda amaç enerjinin en verimli şekilde kullanılması ve çevresel sistemteknolojilerinin bütünleştirilerek çalışma performansının arttırılmasıdır (Eşsiz, 2000).Çağdaş yapım teknikleriyle gerçekleştirilen akıllı binalar, tasarım aşamasındankullanıma kadar çok çeşitli alt sistemler ile bunların tasarım ve üretimini üstlenendisiplinleri uyum içinde bir araya getirmekte ve son derece titiz bir çalışmayıgerektirmektedir.Çalışma performansının artırılmasını amaçlayan akıllı binalar için ilk adımlar1980'lerde enerji kullanımını azaltmak için özel mekanik ve elektriksel sistemleringeliştirilmesi ve yeni bina ürünlerinin kullanılmasıyla atılmıştır. (Tönük, 2001)Gelişen teknoloji ve artan gereksinimler geleneksel bina yapım ve düzenlerininaşılmasını zorunlu kılmakta, ?akıllı bina? olgusunu ön plana çıkarmaktadır. Yaşananve giderek hızlanan bilgi ve iletişim çağı akıllı bina yapımını kolaylaştırmıştır. Öyleki yakın gelecekte, eski binalarda da akıllı bina kavramına yönelme doğrultusundabir değişimin başlaması kaçınılmaz görünmektedir.Ancak yapıları akıllı binalar haline getirmek veya planlamak oldukça zordur. Bütünbu hazırlıkların yapılması ve sistemin denetimi profesyonel bir ekip çalışmasıgerektirmektedir. Henüz hiçbir akıllı sistemin yanında insan olmadan sağlıklıçalışabilecek durumda olmadığını iddia etmek mümkündür.Son yıllarda akıllı bina sistemleri hızla yaygınlaşmıştır. Daha sınırlı işlevlere yönelikolmasına rağmen, bu sistem konutlarda da tercih edilmeye başlanmıştır. Yakıngelecekte de, ofis, müze, fabrika, alışveriş merkezi, kütüphane, kamu binası gibideğişik işlevlere sahip her tür bina, akıllı binaya dönüştürülebilir hale gelecektir.iiiKüçük ölçekteki binalarda daha rahat uygulanabilen pasif akıllı yapı çözümleriyüksek katlı binalara da taşınabilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANALYSIS OF DESIGN CRITERIA FOR ENERGY SAVING IN PASSIVEINTELLIGENT OFFICE BUILDINGS?Intelligent Building? is the concept that has been introduced in the field ofarchitecture by technological developments. The objective of intelligent buildings isto utilize energy in the most effective way and to increase the work performance byintegrating environmental system technologies (Eşsiz, 2000). Requiring a veryparticular work -from designing stage to usage- the intelligent buildings these havebeen realized by innovative construction techniques bring the various subsystemsand the disciplines, which undertake the design and production of these subsystems,together harmoniously.The first steps for the intelligent buildings that aim to increase the work performancewere taken in the 1980s with the introduction of special mechanical and electricalsystems to decrease energy dissipation and utilization of new building products(Tönük, 2001).Developing technologies and increasing demands require going beyond the limits ofconventional building construction and arrangements, and consequently put theconcept of ?intelligent buildings? forward. The information and communication erathat has become widespread in the recent years has facilitated the construction ofintelligent buildings in such a way that in the near future it would be unavoidable tohave a direction towards intelligence in the existing buildings as well.On the other hand, to transform the buildings into intelligent buildings and/or todesign the buildings in this way is very difficult. Preparation of design stage and thesystem supervision necessitate a professional teamwork. It might not be sopretentious to claim that intelligent systems could not perform efficiently withouthuman yet.vIntelligent building systems have become widespread in the recent years. It started tobe preferred in residences as well although they are addressed to more limitedfunctions in this type of buildings. In the near future, it would be possible totransform every kind of building such as office buildings, museums, factories,shopping malls, libraries, public buildings, etc. into intelligent buildings.Additionally, it started to be preferred in residents although it is directed to morelimited functions. The passive intelligent building systems these could more easily beapplied to small-scale buildings should be utilized in tall buildings as well.