Edirne bölgesinde yetişen Trifolium resupinatum L. var. microcephalum bitkisinin fitokimyasal incelenmesi
Phytochemical investigation of Trifolium resopinatum L. var. microcephalum plant grows in Edirne zone
- Tez No: 197883
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL ÖKSÜZ, Y.DOÇ.DR. TEMİNE ŞABUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Trifolium resupinatum, microcephalum, flavonoid, Edirne, steroid, kumarin, triterpen, Trifolium resupinatum, microcephalum, flavonoid, Edirne, steroid, coumarin, triterpen
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
iÖZETBu çalışmada Edirne Bölgesi civarında yetişen Trifolium resupinatum L. var.microcephalum Zoh. bitkisinin fitokimyasal incelemesi yapılmıştır.Bitki toplandıktan sonra gölgede kurutulmuştur. Kurutulan bitki CH2Cl2 veEtOH ile maserasyon tekniğine göre ekstraksiyon yapılmış ve elde edilenekstraktlardaki çözücüler evaporatörde uçurulmuştur. EtOH ekstresi su ile sulandırılarakEtOAc ile ekstrakte edildi. CH2Cl2 ve EtOAc ekstresine kolon kromatografisi, incetabaka kromatografisi, preparatif ince tabaka kromatografisi uygulanarak, sekondermetabolitleri ayırma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Tek maddelerin saflaştırılmaişlemlerinde preparatif ince tabaka kromatografisi ve Sephadex LH-20 kullanılmıştır.Her iki ekstreden toplam 10 bileşik izole edilmiştir. CH2Cl2 ekstresinden 3 tanehidrokarbon, 1 tane steroid, 1 tane triterpen, 1 tane kumarin, 1 tane izoflavon olmaküzere toplam 7 bileşik izole edilmiştir. Etilasetat ile tüketilen kısmından 2 tanesiizoflavon glukozit, 1 tane flavonol glikozit olmak üzere toplam 3 bileşik izoleedilmiştir. Bitkiden izole edilen maddelerin yapıları, UV, IR, 1D ve 2D NMR tekniklerive Mass spektrometresi kullanılarak kimyasal yapıları açıklanmıştır.CH2Cl2 ekstresinden elde edilen 3-metil-1-nonen-3-ol bileşiği ilk defa buçalışma sonucu bir bitkiden izole edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiSUMMARYIn this study, Trifolium resupinatum L. var. microcephalum.Zoh. which growsin Edirne zone have been phytochemically investigated.First the plant was collected and dried. Then dry plant was extracted bymaceration with CH2Cl2 and EtOH respectively and extracts were concentrated in anevaparator it vacum. Ethanolic extracts was extracted with EtOAc after diluted withwater. The separation process of secondary metabolites were carried out from bothextracts by using the coloumn chromatography, thin layer chromatography andpreparatif thin layer chromatography methods. Preparative thin layer chromatographyand Sephadex LH-20 methods were used to purify compounds.Totally 10 compounds were isolated from CH2Cl2 and EtOH exctract. The 3hydrocarbons, 1 steroid, 1 triterpene, 1 coumarin, 1 isoflavon compound were isolatedfrom CH2Cl2 extract. 2 isoflavon glucosides and 1 flavonol glycoside were isolatedfrom EtOAc extract. The chemical structure of isolated compounds from the plant havebeen elucidated by using UV, IR, 1D and 2D NMR techniques and mass spectroscopicdata.In this study, 3-metil-1-nonen-3-ol compound was obtained from Trifoliumresupinatum L. var. microcephalum for the first time.