Bakır-kadmiyum etkileşiminde astacus Leptodactylus, karapaks, solungaç ve kas dokularında metal birikimi ve eliminasyonu
Accumulation and elimination of cadmium and copper in crayfish (Astacus leptodactylus) hepatopancreas, karapax, gill and muscle tissues
- Tez No: 197886
- Danışmanlar: PROF.DR. TİMUR KIRGIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kerevit, Kadmiyum, Bakır, Birikim, Eliminasyon.iii, Crayfish, Cadmium, Copper, Accumulation Eliminations.iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖzetTezin cinsi: DoktoraTezin Adı: Bakır- Kadmiyum Etkileşiminde Astacus leptodactylusHepatopankreas, Karapaks, Solungaç ve Kas Dokularında Metal Birikimi veEliminasyonuHazırlandığı Üniversite: Trakya ÜniversitesiEnstitü: Fen Bilimleri EnstitüsüAna Bilim Dalı: Biyoloji Anabilim DalıÖzetBu araştırmada bakır, kadmiyum ve bakır-kadmiyum etkileşimindeAstacus leptodactylus'un hepatopankreas, karapaks, solungaç ve kas dokularındametal birikimi ve eliminasyonu karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.ki aşamalı olarak planlanan deneylerde, ilk aşamada 0.1, 2.5 ve 5.0 mg/LCu, 0.1, 0.5 ve 1.0 mg/L Cd ve 0.1 mg/L Cd+ 0.5 mg/L Cu karışımına 7, 14 ve 21günlük sürelerle bırakılarak kerevitin dokularındaki metal birikimi incelenmiştir,ikinci aşamada ise 0.5 mg/L Cu, 0.1 mg/L Cd ve 0.1 mg/L Cd+ 0.5 mg/L Cukarışımlarında 21 gün süre ile tutulan metal kontamine kerevitler 7, 14 ve 21.günlük sürelerle temiz suya bırakılarak kerevitlerin dokularında metaleliminasyonu Atomik Absorbsiyon Spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir.Genel olarak incelenen dokulardaki bakır ve kadmiyum birikimi etkidekalma süresi ve ortam derişimindeki artışa bağlı olarak artmıştır. Belirlenensüreler sonunda her iki metalinde en fazla hepatopankreasta biriktiği, bunusolungaç, karapaks ve kas dokusunun izlediği belirlenmiştir. Dokularda birmetalin birikimi diğerinin varlığında artış göstermiştir.Cu, Cd ve bunların karışımlarına bırakılan A. leptodactylus'un dokularındaönemli düzeyde Cu ve Cd eliminasyonun gerçekleştiği ve etkide kalma süresininuzamasıyla dokulardaki bu metal düzeylerinin eliminasyonunun arttığısaptanmıştır.2005, 92+9 sayfa
Özet (Çeviri)
SummaryType of thesis: PhDName of thesis: Accumulation and Elimination of Cadmium and Copper inCrayfish (Astacus leptodactylus) hepatopancreas, Karapax, Gill and MuscletissuesUniversity: Trakya UniversityInstitute: Science InstituseDepartment: Biology/ HidrobiologyIn this study cupper, cadmium and cupper-cadmium combinationaccumulation and eliminations in hepatopancreas, gill, carapax and muscle tissuesof the crayfish Astacus leptodactylus were investigated comparatively.The study was planned in two stages. In the first stage metal accumulationin crayfish tissues were investigated in animals exposed to 0.1, 2.5 and 5.0 mg/LCu, 0.1, 0.5 and 1.0 mg/L Cd and 0.1 mg/L Cd + 0.5 mg/L Cu combination for 7,14 and 21 days. In the second stage, metal elimination of contaminated crayfishes,exposed to 0.5 mg/L Cu, 0.1 mg/L Cd and 0.1 mg/L Cd + 0.5 mg/L Cucombination for 21 days, was determined with Atomic AbsorptionSpectrophotometry Techniques by keeping these animals in clean water for 7, 14and 21 days.Cupper and cadmium accumulations in the investigated tissues werefound to be generally increased with increasing exposure time and concentration.Both of the metals accumulated in higher amounts in hepatopancreas tissues forall exposure times, followed by gill, carapax and muscle tissues. Accumulationsof single metals in tissues increased in the presence of one of the others.Considerable cupper and cadmium eliminations were observed in crayfishtissues exposed to cupper, cadmium and cupper-cadmium combinations andeliminations increased with increasing exposure times.2005, 92+9 page