Ekonomik öneme sahip soğanlı bitkilerin Diyarbakır ekolojik koşullarında kültür olanakları
Cultural possibilities of economically some important bulb plants under ecolgical conditions of Diyarbakır
- Tez No: 198013
- Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÖZGÜVEN, Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soğanlı bitkiler, Diyarbakır, agronomik özellikler, Bulb plants, Diyarbakır, agronomic properties
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZEKONOM K ÖNEME SAH P BAZI SOĞANLI B TK LER N D YARBAKIREKOLOJ K KOŞULLARINDA KÜLTÜR OLANAKLARIFırat PALAÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIDanışman (lar): Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENYrd. Doç. Dr. Süleyman KIZILYıl : 2006, Sayfa: 61Jüri : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENProf. Dr. Saliha KIRICIYrd. Doç. Dr. Süleyman KIZILYrd. Doç. Dr. Abdulhabip ÖZELYrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞBu çalışma, ile Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri BölümüDeneme Alanında 2004-05 yetiştirme sezonunda kurulan soğanlı bitkiler koleksiyonbahçesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi florasında yayılış gösteren ve ihraç edilenönemli bazı soğanlı bitki türlerinin Diyarbakır ekolojik koşullarında yetiştirilebilmeolanakları araştırılmıştır.Tarla çalışmalarında materyal olarak Amaryllis ssp., Crocus sativus,Fritillaria imperialis, Fritillaria persica, Galanthus ssp., Hyacinthus orientalis, Irisgermanica., Narcissus pseudonarcissus, Narcissus tezzetta, Sternbergia clusiana veTulipa ssp. kullanılmış ve dikimde soğan çevre uzunluğu, bitki boyu, bitki başınayaprak sayısı, yaprak eni, yaprak uzunluğu, bitki sap çapı, çiçek sayısı, çiçek eni,çiçek boyu, hasatta soğan çevre uzunluğu, yavru soğan sayısı ve soğan çevre artışoranı özellikleri incelenmiştir.Araştırma sonucunda, ele alınan türlerde çiçeklenme periyodunun yaklaşıkaltı ay gibi bir süreye yayıldığı belirlenmiştir. Hyacinthus, Sternbergia ve Fritillariatürleri bölgede doğal olarak yetişmekte olup adaptasyon bakımından uyumlarınınoldukça iyi olduğu; Fritillaria imperialis, Fritillaria persica, Hyacinthus orientalisve Sternbergia clusiana'da sırasıyla, dikimde soğan çevre uzunluğu 15.6, 15.8, 15.5ve 19.8 cm, bitki boyu 35.2, 33.4, 19.6 ve 28.2 cm, hasatta soğan çevre uzunluğu20.6, 23.1, 16.0 ve 18.7 cm, yavru soğan sayısı 1.4, 2.4, 3.2 ve 1.4 adet/bitki, çiçeksayısı 5.6, 40.4, 14.7 ve 2,2 adet/bitki ve soğan çevre artış oranı 31.86, 46.16, 3.0 ve -2.6 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMA THESISCULTURAL POSSIBILITIES OF ECONOMICALLY IMPORTANT SOMEBULB PLANTS UNDER ECOLOGICAL CONDITIONS OF DIYARBAKIRUNIVERSITY OF CUKUROVADEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL ANDAPPLIEDSCIENCESSupervizors : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENAssistant Prof. Süleyman KIZILYear : 2006, Pages: 61Jury : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENProf. Dr. Saliha KIRICIAssistant Prof. Süleyman KIZILAssistant Prof. Abdulhabip ÖZELAssistant Prof. Özgül GÖRMÜŞThe purpose of this study was to determine cultivating possibilities of someimported bulb plants and some bulbs naturally growing in Southeast Anatolia region.The study was carried out at Department of Field Crops, Faculty of AgricultureUniversity of Dicle in 2004-05 growing season.In the field trial, Amaryllis spp., Crocus sativus, Fritillaria imperialis,Fritillaria persica, Galanthus spp., Hyacinthus orientalis., Iris germanica.,Narcissus pscudonarcissus, Narcissus tezzetta, Sternbergia clusiana and Tulipa ssp.Species were used, and bulb circle before planting, plant height, number of leaf perplant, leaf width, leaf length, plant stem diameter, number of flower per plant, flowerwidth, flower length, bulb circle length in harvest, number of bulblet per plant andincrease of bulb circle percentage were investigated.It has been determined that flowering period is lasted about six months.Hyacinthus, Sternbergia and Fritillaria species, which are grown in the region ofSoutheast Anatolia, in good accord in terms of adaptation ability. Bulb circle atplanting, plant height, bulb circle at harvest, number of flower, increase of bulb circlepercentage, and number of bulblet of Hyacinthus, Sternbergia and Fritillaria specieswere determined as 15.6, 15.8, 15.5 and 19.8 cm for bulb circle at planting, 35.2,33.4, 19.6 and 28.2 cm for plant height, 20.6, 23.1, 16.0 and 18.7 cm for bulb circleat harvest, 1.4, 2.4, 3.2 and 1.4 pieces/plant for number of bulblet per plant, 5.6, 40.4,14.7 and 2,2 pieces/plant for number of flower per plant and 31.86, 46.16, 3.0 and -2.6 for increase of bulb circle percentage.