Basic blue 41 boyar maddesinin canlı ve inaktif sucul bitki Myriophyllium spicatum tarafından adsorplabilirliğinin incelenmesi
Invetsigation of adsorption properties of basic blue 41 dye by living and non-living submerged aquatic plant Myriophyllium spicatum
  1. Tez No: 198023
  2. Yazar: SERPİL SAVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Myriophyllum spicatum, basic blue 41, biosorption, pseudo isotherms, kinetics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBASİC BLUE 41 BOYAR MADDESİNİN CANLI VE İNAKTİF SUCUL BİTKİMYRIOPHYLLUM SPICATUM TARAFINDAN ADSORPLABİLİRLİĞİNİNİNCELENMESİSerpil SAVCIÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman :Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜKYıl: 2005, Sayfa: 91Jüri :Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜKProf. Dr. Ahmet YÜCEERDoç. Dr. İlyas DEHRİBoyar maddelerin sulu ortamda ayrılmasında adsorpsiyon işleminin yaygınkullanıldığı ve araştırmaların sürdürüldüğü bilinmektedir. Bu çalışmada canlı ve inaktif suculbitki Myriophyllum spicatum'un sucul ortamdaki Basic Blue 41 (BB41) boyar maddesiniadsorpsiyonu araştırılmıştır. Canlı bitkinin (Qmax=11,60 mg/g) inaktif bitkiye (Qmax=-3,928)göre BB41 bazik boyar maddesini daha iyi adsorpladığı bulunmuştur. İnaktif bitkinin(R=0,954, Kf=0,0078, n=0,440) canlı bitkiye (R=0,902, Kf=1,100, n=2,114) göre Freundlicizotermine daha iyi uyum sağlamakta olduğu görülmüştür. BB41 boyar maddesinin hem canlıhem de inaktif bitki tarafından adsorpsiyon hızlarının yalancı ikinci dereceden hız modelineuyduğu bulunmuştur. Yalancı ikinci dereceden hız denkleminden ve katsayılarından yolaçıkarak hesaplanan yalancı izotermler ile gerçek izotermler karşılaştırıldığında inaktif bitkiiçin en uygun izotermin gerçek izotermler, canlı bitki içinse en uygun izotermin yalancıLangmuir izotermi olduğu görülmüştür. Hem canlı (-4,3093 kJ/mol) hem de inaktif (-2,3270kJ/mol) bitkinin BB41 boyar maddesinin adsorpsiyon verilerinde Gibbs serbest enerjilerininnegatif değerlerde bulunması; adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleştiğini göstermektedir.Araştırma bulgularında, sucul bitkilerle boyar maddelerin adsorplanarak sulardangiderilebileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelime: Myriophyllum spicatum, basic blue 41, biosorpsiyon, yalancı izoterm,kinetik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISINVESTIGATION OF ADSORPTION PROPERTIES OF BASIC BLUE 41 DYE BYLIVING AND NON-LIVING SUBMERGED AQUATIC PLANT MYRIOPHYLLUMSPICATUMSerpil SAVCIDEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESCUKUROVA UNIVERSITYSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Mesut BASIBUYUKYear: 2005, Pages: 91Jury : Assoc. Prof. Mesut BASIBUYUKProf. Dr. Ahmet YUCEERAssoc. Prof. Dr. İlyas DEHRIAdsorption is a well known process to remove dyes from aqueous media, andinvestigations have been deeply sustained for the efficient process. In this study, theadsorption of Basic Blue 41 (BB41) dye by non-living and living submerged aquatic plantMyriophyllum spicatum has been investigated. It was found that the adsorption capacity ofliving submerged aquatic plant (Qmax=11,60 mg/g) was higher than that of non-livingsubmerged aquatic plant (Qmax=-3,928). The adsorption isoterms of non-living submergedaquatic plant (R=0,954, Kf=0,0078, n=0,440) was evaluated by Freundlich adsorbtionisotherm that suits better than the adsorbtion isotherm obtained by using the living submergedaquatic plant (R=0,902, Kf=1,100, n=2,114). Kinetics of both adsorption processes was bestdefined by pseudo-second order adsorbtion kinetic model. The pseudo isotherms of bothadsorption processes were also studied with the help of pseudo second order constants and itwas concluded that the real isotherms described the non-living submerged plant/BB41 processbeter than the pseudo isoterms, but pseudo Langmuir isotherms described the living-submerged plant/BB41 process beter than the real isotherms. The Gibbs free energies of bothprocesses were calculated (for non-living plant ∆G=-2,3270 kj/mol, and for living plant∆G=-4,3093 kj/mol). The negative values have indicated that adsorbtion proceedsspontaneously. From the findings, it can be concluded that the dyes can be removed partly byaquatic living plant from aqueos media.