Yaprak sayısı ve yaprak alanının pamuğun (Gossypium hirsutum L.) tarımsal ve teknolojik özellikleri üzerine etkisi ve bu özellikler arasındaki ilişkiler
A research on the effects of the leaf number and leaf area on yield and fibre technological properties of cotton (Gossypium hirsutum L.) and correlation among these characters
- Tez No: 198024
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GENÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, yaprak alanı, yaprak sayısı, verim3, Cotton, Leaf Area, Leaf Number, Seed Yield Cotton4
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
4. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA Remzi EK NCÖZYÜKSEK L SANS TEZYAPRAK SAYISI VE YAPRAK ALANININ PAMUĞUN (Gossypiumhirsutum L.) TARIMSAL VE TEKNOLOJ K ÖZELL KLER ÜZER NEETK S VE BU ÖZELL KLER ARASINDAK L ŞK LERRemzi EK NCÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Oktay GENÇERYıl : 2005, Sayfa 70Jüri : Prof. Dr. Oktay GENÇERProf. Dr. Halis ARIOĞLUYrd. Doç. Sema BAŞBAĞBu çalışma, Güneydoğu Anadolu Projesi alanı içindeki Diyarbakır likoşullarında yapılmıştır. Yaprak tipi yönünden, iki okra ve dört normal yapraklıolmak üzere Gossypium hirsutum L. türü içindeki altı pamuk çeşidi materyal olarakkullanılmıştır.Çalışmada yaprak sayısı ve yaprak alanının, pamuğun (Gossypium hirsutumL.) lif verimi ve lif kalite özelliklerine olan etkilerini incelemiş; incelenen özelliklerarasında oluşan ikili ilişkileri belirlenmiştir.Çalışma materyalini oluşturan çeşitler arasında, bitki boyu, yaprak sayısı,yaprak alanı, kütlü pamuk verimi, koza kütlü ağırlığı, koza sayısı, meyve dalı sayısı,odun dalı sayısı, ilk meyve dalı boğum sayısı, ilk el kütlü oranı, çırçır randımanı velif kopma dayanıklılığı özellikleri yönünden önemli farklılıkların olduğu; kısa liforanı, lif kopma uzaması, lif üniformite değeri, lif inceliği ve lif uzunluğu özellikleriyönünden oluşan farklılıkların, istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
4. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA Remzi EK NCABSTRACTMSc THESISA RESEARCH ON THE EFFECTS OF THE LEAF NUMBER AND LEAFAREA ON Y ELD AND F BRE TECHNOLOG CAL PROPERT ES OFCOTTON (Gossypium hirsutum L.) AND CORRELAT ON AMONGTHESE CHARACTERSRemzi EK NCDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Oktay GENÇERYear: 2005, Pages: 70Jury: Prof. Dr. Oktay GENÇERProf. Dr. Halis ARIOĞLUAssist.Prof. Dr. Sema BAŞBAĞThis study was carried out under the Diyarbakır Province conditions in SouthEastern Anatolia Project Area. Two okra-leaf and four normal-leaf cultivars, total sixcultvars in Gossypium hirsutum L. were used as the material in the study.In the study the effects of the leaf number and the leaf area on the yield and thetechnological characteristics of cotton were investigated. The correlations betweenthe investigated characteristics were also determinated.From the study it was found that there were signifficantly differences amongcultivars for plant height, number of leaf, leaf area, seed cotton yield, weight of seedcotton per boll, number of boll, number of frutting branch, number of vegetativebranch, number of node the first fruiting branch, first picking percentage, ginningpercentage, fibre strength; while there were no statistical differences for short fibreindex, length of fibre strength, uniformity ratio of fibre, fibre finenness and fibrelength.