Öngerilmeli ve betonarme elemanların iki eksenli eğilme ve eksenel yük etkisi altında davranışı
Behavior of prestressed and reinforced concrete members under biaxial bending and axial load
  1. Tez No: 198044
  2. Yazar: SERKAN TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Öngerilmeli beton kolon, Biaxial bending, Reinforced concrete column, Composite column, Prestressed concrete column
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
ÖZDOKTORA TEZÖNGER LMEL VE BETONARME ELEMANLARIN K EKSENLEĞ LME VE EKSENEL YÜK ETK S ALTINDA DAVRANIŞISerkan TOKGÖZÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Cengiz DÜNDARYıl: 2006 Sayfa: 259Jüri: Prof. Dr. Cengiz DÜNDARProf. Dr. A. Kamil TANRIKULUProf. Dr. Hasan KAPLANDoç. Dr. smail. H. ÇAĞATAYYrd. Doç. Dr. Seren (AKAVCI) GÜVENSunulan çalışmada, iki eksenli eğilme ve eksenel basınca maruz poligonalgeometriye sahip betonarme, kompozit ve öngerilmeli beton kolonların analiz vetasarımı için iteratif bir yöntem önerilerek, yönteme dayalı bilgisayar programlarıgeliştirilmiştir. Önerilen yöntemde, malzemelerin doğrusal olmayan gerilme−birimdeformasyon ilişkileri esas alınmakta ve beton basınç bölgesinde literatürde mevcutbulunan çeşitli gerilme−birim deformasyon ilişkileri veya deneysel olarak eldeedilmiş gerilme−birim deformasyon ilişkisi kullanılabilmektedir. Analizde, narinliketkisi ACI-318 yönetmeliği tarafından önerilen Moment Büyütme Yöntemi'ne göreele alınmaktadır. Çalışmada, 15 adet çeşitli boy ve kesitte betonarme kolon deneynumuneleri hazırlanarak, iki eksenli eğilme ve eksenel basınç altında teste tabitutulmuş ve önerilen yöntemin doğruluğunu ve geçerliliğini göstermek üzere analizedilmiştir. Kolon numunelerin geliştirilen bilgisayar programı ile analizi sonucundaelde edilen değerlerin deney sonuçları ile uyumlu olduğu gözlenmiştir Ayrıca,literatürde mevcut bulunan çalışmalar ele alınarak analiz edilmiş ve sonuçlarınliteratürde verilen değerlerle uyum içerisinde olduğu görülmüştür.ki eksenli eğilme, Betonarme kolon, Kompozit kolon,
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D THESISBEHAVIOR OF PRESTRESSED and REINFORCED CONCRETEMEMBERS UNDER BIAXIAL BENDING and AXIAL LOADSerkan TOKGÖZDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Cengiz DÜNDARYear: 2006 Pages: 259Jury: Prof. Dr. Cengiz DÜNDARProf. Dr. A. Kamil TANRIKULUProf. Dr. Hasan KAPLANAssoc. Prof. Dr. smail H. ÇAĞATAYAssist. Prof. Dr. Seren (AKAVCI) GÜVENIn the presented study, an iterative procedure is proposed for the analysis anddesign of polygonal shaped reinforced, composite and prestressed concrete columnsunder biaxial bending and axial load, and computer programs based on the proposedmethod have been developed. In the proposed method, nonlinear stress−strainrelationships are taken into account and various stress−strain models available in theliterature or experimental stress−strain model can be used for the materials. In theanalysis, slenderness effect of the column is taken into account by using MomentMagnification Method suggested by ACI-318 regulations. In the study, 15 reinforcedconcrete column specimens prepared and tested under biaxial bending and axial loadand analyzed to demonstrate the effectiveness and validity of the proposed method. Ithas been observed that the results obtained with the analysis of the columnspecimens by using developed program are in good agreement with the test results.Besides, some studies available in the literature have been analyzed and seen thatthey are in good agreement with the results presented in the literature.