Kırsal köprülerin platformlarının genişletilmesinde yenilikçi bir yöntem
An innovative method to widening bridge decks for rural bridges
  1. Tez No: 316326
  2. Yazar: İSMAİL BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAROL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Köprü, Köprü Platformunun Genişletilmesi, Betonarme Köprüler, Öngerilmeli Kirişler, Rural Bridge, Widening Bridge Deck, Reinforced Concrete Bridges, Prestressed Girders
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
ÖZ2007 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre ülkemiz nüfusunun %29,5'i kırsal nüfustan oluşmaktadır. Düşük kırsal nüfus yaşam kalitesinin, öngörülen Birleşmiş Milletler Yaşam Kalitesi Endeksi rakamlarına ulaştırılması gerekmektedir.Kırsal yerleşim üniteleri, genellikle engebeli bir topoğrafik yapının hâkim olduğu, su kaynakları açısından zengin akarsu mecraları veya kuru derelere yakın konumlanmışlardır. Bu nedenle kırsal yerleşim ünitelerine hizmet veren köy yolu arterleri üzerinde başta köprüler olmak üzere değişik sanat yapıları inşa edilmiştir.Önemli bir kısmı 20 yaşının üzerinde olan, düşük kalite ve geometrik standarda sahip bu köprüler, kırsal nüfusa, ulaşım, tarım, eğitim, sağlık, güvenlik, ormancılık gibi hayati öneme sahip başlıklar altında hizmet vermektedirler. Köprüler, zaman zaman ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından klasik köprü ikmal teknikleriyle yenilenmekte veya rehabilite edilmekteyse de bütçe imkânları, yatırım maliyetlerini karşılayamamaktadır.Bu tez çalışmasına, kırsal köprülerin ikmal edilmesi için 2007 yılı Amasya KÖYDES projesi kapsamında geliştirilerek uygulanan yeni bir yöntem konu edilmiştir. Geliştirilen yöntem, memba ya da mansap tarafına köprü kopyalama, köprü bordürünü platforma katma, simetrik veya asimetrik platform genişletme gibi klasik köprü ikmal tekniklerine göre daha ekonomik, hızlı ve güvenli teknik bir seçenek sunmaktadır. Yeni yöntem, eski köprü çıkmalarının boyuna kiriş dış yüzünden kesilerek, mesnet bandının her iki yanına betonarme öngerilmeli I kirişleri ve en üste yeni geniş betonarme platform uygulanması şeklinde özetlenebilir.Durum tespiti için ülke genelinde anket çalışması yapılmıştır. Statik hesaplar kuvvet (enerji) yöntemiyle elle çözümlenerek SAP2000 programıyla kontrol edilmiştir. Betonarme ve betonarme öngerilmeli elemanların hesaplamalarında taşıma gücü yöntemine başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAccording to outcome of Population Registration System based on Address 2007, country population?s 29,5% is rural. Low rural life quality need to be got considering marks of U.N. Life Quality Index attain.Rural settlement units?ve generally located close to stream watercourses or arid-brooks are landed on dominated uneven topographic structure and earths?re the wealth of water source. For reason of this, first of all bridges and various structures?ve built on rural road arteries serve rural.The most important part of these low qualified and geometrical standarted bridges?re over 20 years olded serve rural under the fateful topics like transportation, agriculture, education, medical, safety, forestry. Although bridges?re renowned and rehabilitated sometimes by authorized public bodies and organizations, budgetary means can?t cover the investment costs.In this work, a new method was progressed and applicated for repleting rural bridges within the context of Amasya KÖYDES Project 2007 is treated. The evolved method presents more economical, faster and safer technical option than classical bridge repleting techniques like to copy bridge on fountainhead or downstream, to annex bridge pavement to deck, widening symmetrical or asymmetrical bridge deck. The new method might be summarized like applicating prestressed girders on bothside of support band after cut bridge overhang off girder outside surface at full-length then applicating new wide deck.It was polled for due diligence at country-wide. Static analyses resolved manual by energy method then check with SAP2000. It?s refered plastic method to analyses of reinforced concrete deck and prestressed girder elements.