Farklı boyutlardaki benekli karides (Metapenaeus monoceros) post-larvalarında büyüme
Growth of size-graded post-larvae of Metapenaeus monoceros
  1. Tez No: 198076
  2. Yazar: ASUMAN KUMLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Metapenaeus monoceros, Boy Sınıfı, Büyüme, Yaşama OranıI, Metapenaeus monoceros, Size-grading, Growth, SurvivalI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİFARKLI BOYUTLARDAKİ BENEKLİ KARİDES (Metapenaeus monoceros)POST-LARVALARINDA BÜYÜMEAsuman KUMLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜSU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd.Doç.Dr. Nazmi TEKELİOĞLUYıl : 2005, Sayfa : 25Yrd.Doç.Dr. Nazmi TEKELİOĞLUJüri: Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR: Yrd.Doç.Dr. Mevlüt AKTAŞBu çalışma, üç farklı boy sınıflarına (küçük boy: 4.90±1.35 mm, orta boy: 7.34±2.56mm ve büyük boy: 10.45±3.47 mm) ayrılan Metapenaeus monoceros post-larvalarındabüyüme performansı 40 günlük bir büyütme periyodu süresince incelenmiştir. Deneme,35x20x15 cm boyutlarında dikdörtgen plastik kaplar içerisinde ve her kaba 30 adet post-larva tesadüfi olarak stoklanarak yürütülmüştür. Çalışma boyunca, su sıcaklığı 28ºC vesalinite ise ‰40 civarında tutulmuştur. Deneme süresince tüm gruplar doğrusal bir büyümegöstermiş ve günde 0.45 mm'lik bir büyüme oranıyla aralarındaki boyut farklılığınıkorudukları belirlenmiştir (P>0.05). Deneme sonunda, küçük ve orta boy grubunun 23-25mm total boya ulaştıkları (P>0.05), büyük boy grubunun ise 29 mm total boya ulaştığıgörülmüştür (P0.05).Küçük boy karideslerin sadece 0.13 g (P0.05) eriştikleri belirlenmiştir. Küçük boy grubunakıyasla, orta boy grubundan 2 kat ve büyük boy grubundan ise 2.5 kat daha yüksek biyomaselde edilmiştir. Sonuç olarak, bu karides türünde boylama yapmanın büyüme performansıaçısından herhangi bir yarar sağlamadığı ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISGROWTH OF SIZE-GRADED POST-LARVAE OF Metapenaeus monocerosAsuman KUMLUDEPARTMENT OF FISHERIESINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr. Nazmi TEKELİOĞLUYear : 2005, Page : 25: Prof.Dr. Nazmi TEKELİOĞLUJurry: Assist.Prof.Dr. Mahmut YANAR: Assist.Prof.Dr. Mevlüt AKTAŞIn this study, growth performance of three size-graded (small size: 4.90±1.35 mm,medium size: 7.34±2.56 mm, and large size: 10.45±3.47 mm) post-larva of Metapenaeusmonoceros was investigated in a growing period of 40 days. The experiment was carried outin plastic containers (35x20x15 cm). Randomly selected 30 post-larvae were stocked intoeach container. Throughout the study, water temperature and salinity were maintained at28ºC and 40 ppt. All the size groups showed linear growth and maintained similar growthrate (0.45 mm/day) during the experiment (P>0.05). Final total length of small and mediumsize post-larvae reached to 23-25 mm (P>0.05), but was 29 mm in large size animals(P0.05). Small shrimps observed to reach to only0.13 g (P0.05). A biomass of about 2-fold from medium and 2.5-fold from largeshrimps was obtained than that of the small shrimps. In conclusion, this study hasdemonstrated that, size-grading does not appear to be advantageous in terms of growthperformance in this shrimp species.