Pamuklu dokunmuş kumaşların reaktif boyarmaddelerle boyanması ve uygulama yöntemlerinin incelenmesi
Dyeing of cotton woven fabrics with reactive dyes and investigation of the application methods
- Tez No: 198079
- Danışmanlar: PROF.DR. TUĞRUL OĞULATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reactive Dyes, Cotton, Fabric Dyeing Methods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZPAMUKLU DOKUNMUŞ KUMAŞLARIN REAKT F BOYARMADDELERLEBOYANMASI VE UYGULAMA YÖNTEMLER N N NCELENMESHalil brahim ÇOĞLUÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEKST L MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATAYıl: 2006, Sayfa:187Jüri : Prof.Dr.R.Tuğrul OĞULATA: Doç.Dr.Osman BABAARSLAN: Prof.Dr.Melih BAYRAMOĞLUBu çalışmada, pamuk elyafının ve boyarmaddelerin genel özellikleri hakkındabilgiler verilmiş, renk ölçüm sistemleri ve renk haslıkları açıklanmıştır. Reaktifboyarmaddelerin bütün özellikleri detaylı olarak anlatılmıştır. Pamuklu kumaşlarınreaktif boyarmaddelerle boyanmasında kullanılan tüm yöntemler ayrıntılı şekildeincelenmiştir. Ayrıca bu yöntemlerin çeşitli parametrelere göre karşılaştırılmasıyapılmıştır.Çalışmada; seçilen vinilsülfon esaslı reaktif boyarmadde ile farklı sıklık,gramaj ve örgü yapısındaki 8 pamuklu dokuma kumaş, üç farklı tonda (20g/L, 60g/L,120g/L) ve dört farklı yönteme göre (pad-batch, pad-steam, pad-termozol, çektirme)boyanmıştır. Boyalı kumaş numunelerine renk ölçümü ve çeşitli haslık testleriuygulanmıştır. Elde edilen sonuçlardan bazıları aşağıda verilmiştir.En açık ton için çektirme ve pad-batch yöntemlerinde renk eşleşmesigörülmüştür. Çektirme yöntemine göre yapılan boyamalarda örgü yapısının, renkşiddeti üzerinde bir etkisi olmadığı görülmüştür. Ter ve ışık haslıkları üzerindeboyama yönteminin oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Çektirme yönteminde enyüksek ışık ve ter haslığı sonuçlarına ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler : Reaktif Boyarmaddeler, Pamuk, Kumaş Boyama Yöntemleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDYEING OF COTTON WOVEN FABRICS WITH REACTIVE DYESAND INVESTIGATION OF THE APPLICATION METHODSHalil brahim ÇOĞLUUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGSupervisior : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATAYear: 2006, Page:187Jury : Prof.Dr.R.Tuğrul OĞULATA: Assoc.Prof.Dr.Osman BABAARSLAN: Prof.Dr.Melih BAYRAMOĞLUIn this project, color measurement systems and color fastness are explained,after giving some information about general properties of cotton fiber and dyes. Thewhole properties of reactive dyes are given in detail. All application methods usedfor dyeing of cotton fabric with reactive dyes are investigated in detail. And also,these methods are compared with themselves according to various parameters.In this MSc Thesis, 8 cotton vowen fabrics which have different weave, yarndensity and weight are dyed with selected vinylsulfhon reactive dye at 3 differentshades (20g/L, 60g/L, 120g/L) according to 4 diffrent methods (pad-batch, pad-steam, pad-termozol, exhaust). Color fastness tests and color measurement test areapplied to dyed fabrics. Some of the obtained results are given following.The results showed that, color match was seen between exhaust and pad-batchmethods at the lightest shade. It was seen that pattern weave doesn?t have anyinfluence upon the color strength at the exhaust dyeing method. It was also foundthat application methods have very much influence upon perspiration and lightfastness. With exhaust dyeing, the highest perspiration and light fastness propertieswere obtained.