Çukurova bölgesinde bazı kışlık nohut (Cicer arietinum L.) hat ve çeşitlerinin bitkisel ve tarımsal özelliklerinin saptanması
A determining features vegetable and agricultural of some winter chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars and lines that can be grown in Çukurova conditions
- Tez No: 198078
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, Çeşit, Verim, KorelasyonI, Chickpea, Variety, Yield, CorrelationsII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANSÇUKUROVA BÖLGESİNDE BAZI KIŞLIK NOHUT (Cicer arietinum L.) HATVE ÇEŞİTLERİNİN BİTKİSEL VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİNİNSAPTANMASISavaş YEŞİLGÜNÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Hasan GÜLCANYıl: 2006, Sayfa: 46Jüri: Prof. Dr. Hasan GÜLCANProf. Dr. A. Emin ANLARSALProf. Dr. Mustafa GÖKÇukurova bölgesine uygun bazı kışlık nohut hat ve çeşitlerinin tane verimi veverimle ilgili özelliklerini saptamak amacıyla ele alınan bu araştırma 2004/ 2005 yılıyetiştirme döneminde 14 nohut çeşit ve hattı ile kıraç arazi koşullarında tesadüfblokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Bu araştırma koşullarında, kontrol çeşit İnci ile benzer ya da yüksek taneverimine sahip olan, orta iri taneli FLIP 99-34C, FLIP 00-39C, FLIP 01-54C ve FLIP01-1C hatları bölge koşullarında ümitli görülmüştür. Diğer taraftan yapılan buçalışmada tane verimi ile hasat indeksi arasında önemli ve olumlu; anılan özellik ileçiçeklenme süresi arasında ise önemli ve olumsuz ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC THESİSA DETERMİNİNG FEATURES VEGETABLE and AGRİCULTURAL ofSOME WİNTER CHİCKPEA (Cicer arietinum L.) CULTİVARS and LİNESTHAT CAN BE GROWN in CUKUROVA CONDİTİONSSavaş YEŞİLGÜNDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisior : Prof.Dr. Hasan GÜLCANYear: 2006, Page: 46Jury: Prof. Dr. Hasan GÜLCANProf. Dr. A. Emin ANLARSALProf. Dr. Mustafa GÖKThis experiment was carried out to determine seed yield and yield componentof 14 winter chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars and lines that can be grown inÇukurova region. It was arranged in randomized bloks experiment desing with threereplications under upland conditions.Under these experiment conditions, lines of FLIP 99-34C, FLIP 00-39C, FLIP01-54C and FLIP 01-1C had high seed yield. On the other hand, possitive corelationswere found between and seed yield and index of harvesting. But, there were nocorrelations between seed yield and other yield components.