Pestisitlerin Alcaligenes denitrificans ve Alcaligenes xylosoxidans ile mikrobiyal bozunmasının spektrofotometrik tespiti
Spectrophotometric determination of pesticide biodegradation by Alcaligenes denitrificans and Alcaligenes xylosoxidans
- Tez No: 198090
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SADIK DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: 4-D, Alcaligenes sp, Adsorpsiyon, Montmorillonit, BiyolojikParçalanmaI, 4-D, Alcaligenes sp, Adsorption, Montmorillonite, BiodegradationII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİPESTİSİTLERİN Alcaligenes denitrificans ve Alcaligenes xylosoxidans İLEMİKROBİYAL BOZUNMASININ SPEKTROFOTOMETRİK TESPİTİÖzlem ÖZTÜRKMENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Sadık DİNÇERYıl: 2005 Sayfa: 72Jüri: Doç. Dr. Sadık DİNÇERJüri: Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZJüri: Doç. Dr. Mehmet Macit İLKİTBu çalışmada bölgemizde yaygın olarak kullanılan 2,4-Diklorofenoksiasetikasit (2,4-D) herbisitinin, Na-Montmorillonit (MM), Ca-MM ve MM üzerineadsorbsiyonu ve topraktan izole edilen iki Alcaligenes türü ile biyo parçalanmasıaraştırılmıştır.2,4-D'nin, Na-MM, Ca-MM ve MM üzerine adsorbsiyonu başarıylayapılmıştır. 2,4-D'nin Na-MM'den ilk 72 saatte desorbe olduğu sıvı-sıvıekstraksiyonu ile belirlenmiştir. Ca-MM için 2,4-D, 72. saatten sonra desorbeolmuştur ve MM için ise 2,4-D başlangıçta Minimal tuz besiyerine desorbe olduğumiktarı korumuştur. Çalışmalar, zamana bağlı olarak 2,4-D abiyotik parçalanmayauğramadığını göstermiştir.Topraktan izole edilen Alcaligenes xylosoxidans ve Alcaligenes denitrificansbakterileri API 20NE test kiti ile tanımlanmış ve çalışmalarda kullanılmıştır. 2,4-D'nin Alcaligenes xylosoxidans bakterisi ile parçalanması çalışmalarında Na-MM'eadsorbe olmanın bakterinin herbisiti parçalamasını %70.8 oranında, Ca-MM'eadsorbe olması %76.4 oranında ve MM'e adsorbe olması %61.6 oranında azalttığıgözlenmiştir. Alcaligenes denitrificans bakterisi için 2,4-D'nin Na-MM'e adsorbeolması bakterinin herbisiti parçalamasını %71.0 oranında, Ca-MM'e adsorbe olması%77.2 oranında ve MM'e adsorbe olması %86.1 oranında azalttığı gözlenmiştir.2,4-D'nin Minimal tuz besiyerinden azalışını tayin etmek için örnekler etilasetat ile ekstrakte edilmiş ve UV spektrofotometrede 282 nm'de okunmuştur.Minimal tuz besiyerinde 2,4-D Alcaligenes xylosoxidans tarafından %28.4oranında biyo parçalanmaya uğrarken, Alcaligenes denitrificans bakterisi tarafından%25.9 oranında biyo parçalanmaya uğradığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESİSSPECTROPHOTOMETRIC DETERMINATION of PESTICIDEBIODEGRADATION by Alcaligenes denitrificans and Alcaligenes xylosoxidansÖzlem ÖZTÜRKMENDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCESUNIVERSTY OF CUKUROVASupervisor : Assoc. Prof Dr. Sadık DİNÇERYear: 2005 Page: 72Jury : Assoc. Prof Dr. Sadık DİNÇERJury : Assoc. Prof Dr. Hatice GÜVENMEZJury : Assoc. Prof Dr. Mehmet Macit İLKİTIn this study, adsorption of 2,4-D a common used herbicide in our region onNa-Montmorillonite (MM), Ca-MM and MM and biodegradation by two Alcaligenesspecies isolated from soil were studied.2,4-D, was successfully absorbed on Na-MM, Ca-MM and MM. 2,4-Ddesorption from Na-MM in the first 72 hours was determined by liquid-liquidexraction. For Ca-MM 2,4-D desorbed after 72 hours and for MM 2,4-D protected itsamount in the minimal medium which was desorbed in the begining. Studies showedthat, depending on time, 2,4-D didn?t undergo abiotic degradation.Alcaligenes xylosoxidans and Alcaligenes denitrificans bacteria which wereisolated from soil identified by API 20NE and used for the studies. 2,4-Dbiodegradation studies with Alcaligenes xylosoxidans adsoption of 2,4-D on Na-MMreduced 70.8%, Ca-MM reduced 76.4% and MM reduced 61.6% of biodegradationwas determined and for Alcaligenes denitrificans adsorption of 2,4-D on Na-MMreduced 71.0%, Ca-MM reduced 77.2% and MM reduced 86.1% of biodegradationwas determined.Samples were extracted with ethyl acetate and read on UV spectrophotometer282 nm to determine the reduce of 2,4-D from minimal medium.The rate of 2,4-D biodegradation in mineral medium by Alcaligenesxylosoxidans was 28.4% and the rate of 2,4-D biodegradation in mineral medium byAlcaligenes denitrificans was 25.9% observed.