Vinilsülfon ve flor grubu içeren reaktif boyarmadde sentezi ve metal kompleksleri
Synthesis of reactive dye containing vinylsulphone and flour group and its metal complexes
- Tez No: 198091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: dis azo boyarmadde, metal kompleks, vinilsülfon grubu, florgrubu.I, dis-azo dye, metal complex, vinylsulphone group, flour group.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİVİNİLSÜLFON VE FLOR GRUBU İÇEREN REAKTİF BOYARMADDESENTEZİ VE METAL KOMPLEKSLERİNurhan BOZOKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜKİMYA ANABİLİM DALIDanışmanı : Yrd.Doç.Dr. Emel YILDIZYıl: 2005, Sayfa: 69Jüri: Yrd.Doç.Dr. Emel YILDIZProf. Dr. Hamit BOZTEPEYrd. Doç. Dr.Emel Ceyhun SABIRBu çalışmanın amacı; suda daha kolay çözünen, ışığa ve suya dayanıklıyüksek haslıkta yeni bir reaktif boyarmadde ve metal komplekslerini sentezlemektir.Bu çalışmada; 1-hidroksi-2-(p-sulfatoetilsülfonil)fenilazo-7-(2,4-difloro)fenilazo-8-amino naftalin-3,6-disülfonik asit di sodyum tuzu (HSFANS) ve Cr(III),Co(II), Ni(II), Cu(II) geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlenmiştir. Analitik vespektroskopik yöntemlerle yapıları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Sentezlenen buboyarmaddeler tekstil elyaflarına (selülozik elyaf, pamuk ve viskon) uygulanarakuluslararası standartlardan Marks & Spencer ve ISO 105'e göre yıkama, ter, sürtmeve ışık haslıkları incelenmiştir.Çalışma sonucunda amaca uygun olarak suda çok kolay çözünen, yıkamahaslığı yüksek, boyama sonucunda açık renkler veren reaktif boyarmadde ve metalkompleksleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSYNTHESIS OF REACTIVE DYE CONTAINING VINYLSULPHONE ANDFLOUR GROUP AND ITS METAL COMPLEXESNurhan BOZOKDEPARTMENT OF CHEMISTRYINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Assist.Prof.Dr. Emel YILDIZYear : 2005, Page: 69Jury : Assist.Prof.Dr. Emel YILDIZProf. Dr. Hamit BOZTEPEAssist.Prof.Dr. Emel Ceyhun SABIRThe purpose of this study is the synthesized a new reactive dye and its metalcomplexes which are more soluble in water and high fastness stronger against lightand water.In this study, 1-hydroxy-2-(p-sulphatoetylsulphonyl)phenylazo-7-(2,4-difluoro)phenylazo-8-amino naphtaline-3,6-disulphonic acid di sodium salt(HSFANS) and its complexes with transition metals Cr(III), Co(II), Ni(II), Cu(II)have been synthesized. Their structures are determined by analytical andspectroscopic methods. The synthesized compounds have been applied to textilefibers (cellulose fiber, polyamide, viscon) and investigated their washing,perspiration, rubbing and light fastness features have been determined withInternational Standards (Marks& Spencer, ISO 105).In the end of this study, reactive dye and its metal complexes have beensynthesized due to some properties such as more soluble in water, high washingfastness and dying of light colors.