Endüstriyel olarak üretilmekte olan çeşitli atkı fitilli kadife kumaş özellikleri üzerine bir inceleme
A study on the features of miscellaneaus weft wale corduroys in industrial production
  1. Tez No: 198104
  2. Yazar: SEVİLAY SARIDUMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kadife Kumaş, Atkı Fitilli Kadife Kumaş, Hav KaybıI, Corduroy, Weft Wale Corduroy, Pile LostII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZENDÜSTR YEL OLARAK ÜRET LMEKTE OLAN ÇEŞ TL ATKI F T LLKAD FE KUMAŞ ÖZELL KLER ÜZER NE B R NCELEMESevilay SARIDUMANÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEKST L MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇelikYıl: 2005, Sayfa No: 169Juri : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇEL KDoç. Dr. Osman BABAARSLANProf. Dr. Orhan BÜYÜKALACABu çalışmada, dokunmuş atkı fitilli kadife kumaşların iplikten terbiyeişlemlerine kadar üretim prosesi, genel özellikleri ve mamul kumaşın kullanım yerinedeniyle sahip olması gereken özellikleri incelenmiştir.Bu amaçla, Birlik Mensucat A.Ş'de üretilen ve en çok sipariş alan 20 adetatkı fitilli kadifeye performans belirleyici testler uygulanmış ve bunların sonuçlarıdeğerlendirilmiştir.Uygulanan bu testlerle, atkı fitilli kadifelerin atkı ve çözgü iplik numaraları,atkı ve çözgü sıklıkları, fitil sayıları, örtme faktörü ve gramaj gibi fiziksel özellikleriile hav kaybı, kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti, dikiş kayması, lycralıkadifelerde maksimum uzama, kalıcı uzama, su haslığı, yıkama haslığı, alkali terhaslığı, asidik ter haslığı, ışık haslığı, sürtme haslığı gibi performans özellikleri tespitedilmiştir. Yürütülen testlerin sonucunda elde edilen bulgulardan seçilmiş olanlaraşağıda verilmiştir.Yapılan bu çalışmalar sonucunda, örgünün, sıklığın, iplik inceliğinin,hammaddenin, boyama terbiye işlemlerinin bütün performanslar üzerinde etkisiolduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISA STUDY ON THE FEATURES OF MISCELLANEAUS WEFTWALE CORDUROYS IN INDUSTRIAL PRODUCTIONSevilay SARIDUMANDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor :Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇEL KYear: 2005, Pages: 169:Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇEL KJuryDoç. Dr. Osman BABAARSLANProf. Dr. Orhan BÜYÜKALACAThis study is about the production process of weft wale corduroy from yarn tofinishing, general specifications and necessary qualities for usage.In this respect, several performance measuring tests has been applied to 20types of weft wale corduroy and the results has been analyzed.On the applied tests, physical specifications like weft and warp yarn values,weft and warp densities, wale counts, cover factor, weights, pile lost, tensile strength,tear strength, slim slippage, maximal elongation on lycra corduroys, permanentelongation, color change to washing, color change to water, alkaliti and acidic colorfastness to perspiration, color fastness, wet crocking performance values aredetermined. The chosen results of applied tests are listed below.The examinations of the test results are pointing out that, weaving, density,yarn values and material are effective on the all performances of applied dyeing andfinishing processes.