PES/VİS/elastan içerikli iplik tiplerinde kalite iyileştirici proses çalışmaları ve dokuma kumaşlarda kalite analizi
Studies on quality problems for certain types of PES/VIS/elastane yarns and quality analysis on women
  1. Tez No: 198103
  2. Yazar: EKREM KUL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastan, İplik, Kumaş, Haslık, Kopma Mukavemeti, Elastane, Yarn, Fabric, Fastness, Tensile Strength
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİPES/VİS/ELASTAN İÇERİKLİ İPLİK TİPLERİNDE KALİTEİYİLEŞTİRİCİ PROSES ÇALIŞMALARI VE DOKUMA KUMAŞLARDAKALİTE ANALİZİEkrem KULÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİKYıl: 2005, Sayfa No:176Jüri : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİK: Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA: Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACAHazırlanan bu çalışmada elastan içeren PES/VİS karışımlı iplik ve dokumakumaş yapılarının performans özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, ticari olaraküretilen ve çoğunlukla Ne 28/2 PES/VİS/ELASTAN (78 Dtex) içerikli üçlü karışımolan 10 adet kumaş numunesi seçilmiştir. Seçilen bu numunelerde kumaşların haslık,çekmezlik tayini, kopma mukavemeti tayini, yırtılma mukavemeti tayini, pillingtayini, dikiş kayması tayini ve elastikiyet tayini testleri yapılmış vedeğerlendirilmiştir. Ayrıca bu performans özelliklerinin yanı sıra üçlü karışım olanbu kumaşları oluşturan iplik yapıları üzerinde durulmuş üretim prosesleri incelenmişve kaliteyi arttırıcı bazı deneyler yapılarak buna bağlı değerlendirmeler ortayakonulmuştur.Tüm bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde, elastanıntüm numuneler üzerinde kullanım performansı açısından ne derece etkili olduğugörülmüştür. Özellikle iplik üzerinde yapılan çalışmada elde edilen değerler,literatürdeki çalışmalar ve bilgilerle karşılaştırıldığında ek olarak bazı proseslerinuygulanması gereğini ortaya çıkarmıştır. Kumaş performansları açısındanbakıldığında ise literatürdeki bilgilere aykırı bir durum ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSTUDIES ON QUALITY PROBLEMS FOR CERTAIN TYPES OFPES/VIS/ELASTANE YARNS AND QUALITY ANALYSIS ON WOVENSEkrem KULDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURELAND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİKYear: 2005, Page:176: Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİKJury: Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA: Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACAIn this study, certain types of PES/VIS yarns and wovens including elastaneare examined on an attempt to provide or suggest some solutions for the problemsfaced during or after their productions, related to the structural and/or processparameters of these products. For this subject, especially we chose one type of theyarn Ne 28/2 PES/VIS/ELASTANE (78 Dtex) and the other types of yarns have beenhandled, which they are commonly produced and used in textile industry.On the other hand, ten different types of fabrics have been studied, whichthey were mostly produced using the yarn given above, under the mill conditions, soas to evaluate the problems on the woven fabrics which include elastane. On thefabric?s; the tests for the colour fastness, shrinkage, elasticity, seam slippage, pilling,tear strength, tensile strength were applied.On the evaluation of the results we have proposed of giving some suggestionsfor improvement of the process and structural parameters of the yarns and fabrics toincrease the quality and performances.