Biberlerde Phytophthora capsici'ye karşı dayanıklılıkta genotip X izolat interaksiyonu ve farklı dayanıklılık kaynaklarının karakterizasyonu
Differential interactions of Phytophthora capsici isolates with perper genotypes and characterization of resistance resources
- Tez No: 198115
- Danışmanlar: PROF.DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Capsicum annuum L, dayanıklılık, konukçu-patojeninteraksiyonu, kalıtım, filogenetik ilişkiPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZDOKTORA TEZİBİBERLERDE Phytophthora capsici'ye KARŞI DAYANIKLILIKTAGENOTİP x İZOLAT İNTERAKSİYONU VE FARKLIDAYANIKLILIK KAYNAKLARININ KARAKTERİZASYONUMünevver GÖÇMENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Kazım ABAKYıl : 2006, Sayfa:159Jüri : Prof. Dr. Kazım ABAKProf. Dr. Salih MADENProf. Dr. Kemal KOÇProf. Dr. Nebahat SARIProf. Dr. Saadet BÜYÜKALACABu çalışmada, P. capsici'ye karşı biberlerde (Capsicum annuum L) genetikdayanıklılık konusu araştırılmıştır. Çalışma dört bölüm halinde yürütülmüştür. İlkaşamada yerli ve yabancı 35 farklı biber genotipi, sekizi ülkemizden izole edilen biriABD'den getirtilen, P. capsici'nin 9 izolatı ile test edilmiş, genotip x izolatinteraksiyonu araştırılmıştır. Deneme bulguları, ülkemizde P. capsici'nin fizyolojikırklarının mevcut olduğunu ortaya koymuştur. İkinci bölümde, P. capsici'yedayanıklı bulunan dört farklı genotip kendi aralarında melezlenerek bunlardan dahadayanıklı genotipler geliştirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen F2 populasyonlarındamevcut ebeveynlerden daha dayanıklı transgresif bireyler elde edilmiş ve bunlarınkendilenmesiyle de dayanıklı hatlar geliştirilmiştir. Üçüncü bölümde, P. capsici'yekarşı kısmi dayanıklı yerli bir genotip olan KM2-11'deki dayanıklılığın, agresivitedüzeyleri farklı üç izolata karşı dayanıklılığın kalıtımı incelenmiş, izolatlara vehastalığın dönemlerine göre, dayanıklılığın kalıtım modelinin, değiştiğibelirlenmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise P. capsici'ye karşı dayanıklı ve duyarlıgenotiplerden bazılarının filogenetik ilişkileri moleküler tekniklerle (SSR ve SRAP)araştırılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular sonucunda genel olarak dayanıklıgenotiplerin akrabalık düzeylerinin uzak olduğu; KM2-11 genotipi, genetik olarakyine aynı populasyondan seçilen duyarlı genotip KMAE-12 hattına yakın akrabaolduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISDIFFERENTIAL INTERACTIONS OF Phytophthora capsici ISOLATESWITH PEPPER GENOTYPES AND CHARACTERIZATION OFRESISTANCE RESOURCESMünevver GÖÇMENDEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL ANDAPPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Kazım ABAKYear : 2006, Pages:159Jury : Prof.Dr. Kazım ABAKProf. Dr. Salih MADENProf. Dr. Kemal KOÇProf. Dr. Nebahat SARIProf.Dr. Saadet BÜYÜKALACAThis study encompasses an investigation of inheritance of resistance against P.capsici Leon on pepper. The study was carried out at four major steps. The first stepwas to test 35 different pepper genotypes obtained domestically or brought fromabroad with nine P. capsici isolates, eight of which originating from Turkey and onefrom USA in order to study genotype x isolate interactions. Our findings revealed theexistence of physiological races of P. capsici in Turkey. The second step was todevelop transgressive segregants for enhanced resistance against P. capsici by crossbreeding out of a population. The resulting four resistant genotypes identified in thefirst part of the study were intercrossed and transgressive segregants with enhancedresistance were selected and selfed, giving rise to resistant lines useful for cropimprovement. The third step was to investigate the heritability of resistance of thepartially resistant domestic genotype KM2-11 which was tested with three isolateswith varying virulence levels. It was shown that heritability values changeddepending on the isolates and the developmental stages of the disease isolates. Thefourth and the last step was to investigate the phylogenetic relationship of peppergenotypes, both resistant and susceptible ones, via molecular techniques (SSR andSRAP). It was shown that resistant genotypes were genetically diverse and that thepartially resistant KM2-11 genotype was genetically close to the susceptible?KMAE-12? genotype.KeyWords: Capsicum annuum L., resistance, host-pathogen interaction, heritability,phylogenetic relationship.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com