Bazı parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerin incelenmesi
Examination of some nonparametric statistical procedures
- Tez No: 198116
- Danışmanlar: PROF.DR. SADULLAH SAKALLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Parametrik olmayan istatistik, İşaret testi, Mann-WhitneyU testi, Siegel-Tukey testi, Moses testiI, Nonparametric statistics, The sign test, The Mann-Whitney Utest, The Siegel-Tukey test, The Moses test.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI PARAMETRİK OLMAYANİSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERİN İNCELENMESİGülesen ÜSTÜNDAĞÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİSTATİSTİK ANABİLİMDALIDanışman: Prof. Dr. Sadullah SakallıoğluYıl: 2005, Sayfa :191Jüri: Prof. Dr. Sadullah SakallıoğluProf. Dr. Altan ÇabukDoç. Dr. Selahattin KaçıranlarParametrik olmayan istatistiksel yöntemler, parametrik bir testle ilgili birveya daha fazla varsayım sağlanmadığında kullanılmak üzere parametrik istatistikselyöntemlere alternatif olarak geliştirilmiştirBu çalışmada bazı parametrik olmayan istatistiksel yöntemler incelenmiştir.Bu amaçla, çalışmanın birinci bölümünde parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerhakkında önbilgi verilmiş, bu yöntemlerin tarihsel gelişimi açıklanmış ve parametrikile parametrik olmayan istatistikler arasındaki ilişki ele alınmıştır. İkinci bölümde tekörneklem ve iki bağımsız örneklem için bazı parametrik olmayan istatistikselyöntemler incelenmiştir.Üçüncü bölümde değişimin eşitliği için parametrik olmayanistatistiksel testler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEXAMINATION OF SOMENONPARAMETRIC STATISTICAL PROCEDURESGülesen ÜSTÜNDAĞDEPARTMENT OF STATISTICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof.Dr. Sadullah SakallıoğluYears: 2005, Pages :191Jury: Prof. Dr. Sadullah SakallıoğluProf. Dr. Altan ÇabukAssoc. Prof. Dr. Selahattin KaçıranlarNonparametric statistical procedures employ as an alternative to theparametric statistical procedures when there is reason to believe one or more thanone assumptions have been violated.In this study, some nonparametric statistical procedures examined. For thispurpose in the first chapter, some informations and a brief history of nonparametricstatistical procedures are given and then the relations established between parametricand nonparametric statistics. In the second chapter, some nonparametric statisticalprocedures for the single sample and two independent samples are given. In the thirdchapter, nonparametric statistical tests for equal variability are examined.