Karışım OE-rotor ipliği üretiminde eğirme elemanlarından düsenin iplik kalitesi üzerindeki etkisinin araştırılması
Effect of take-off nozzle type on yarn quality during spinning open-end rotor blend yarn production
  1. Tez No: 198133
  2. Yazar: YILMAZ ERBİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık-Uç Rotor İplikçiliği, Eğirme Elemanı, Navel (Düse), İplikÖzellikleri, İstatistiksel AnalizI, Open-End Rotor Yarn, Spinning Components, Take-Off Nozzle, YarnProperties, Statistical AnalysisII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKARIŞIM OE-ROTOR İPLİĞİ ÜRETİMİNDE EĞİRMEELEMANLARINDAN DÜSENİN İPLİK KALİTESİÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIYılmaz ERBİLÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç.Dr.Osman BABAARSLANYıl: 2005, Sayfa: 170Jüri : Doç.Dr. Osman BABAARSLANProf. Dr. R. Tuğrul OĞULATAProf. Dr. Beşir ŞAHİNOpen-End (Açık-Uç) Rotor iplik eğirme sisteminde, iplik özelliklerinietkilemesi bakımından 3 önemli eğirme elemanı bulunmaktadır; bunlar açıcı silindir,rotor ve navel (düse) 'dir. İplik, eğirme esnasında izlediği yolda navel üzerindenyaptığı 90o'ye yakın dönüş açısının etkisiyle yüksek bir sürtünmeye maruzkalmaktadır. Bu yüksek sürtünme etkisi, iplik oluşumunun ardından vebobinlemeden hemen önce olması nedeniyle elde edilen ipliğin tüylülük, mukavemet,neps, düzgünsüzlük ve iplik hataları gibi özellikleri üzerinde önemli sonuçlardoğurmaktadır. Navel yüzeyinin düz, spiral veya çentikli olması ve bunun yanındaçentik sayısı da iplik özellikleri üzerinde yüksek etkiye sahiptir. Kullanılan elyaf danavel türünün seçilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli parametrelerdenbiridir.Bu çalışmada polyester/pamuk ve polyester/viskon karışımlı 4 farklı cerşeridiyle aynı makine ve çalışma şartlarında 4 farklı navel ile aynı numarada ipliklerüretilmiş ve elde edilen iplikler tüylülük, mukavemet, düzgünsüzlük ve iplik hatalarıbakımından test edilmiştir. Test sonuçları 4 farklı karışımdaki hammadde içinistatistiksel analiz yöntemleriyle irdelenerek, farklı tipteki navellerin aynı hammaddeile aynı şartlarda üretilen ipliklerin özelliklerinde ne gibi değişikliklere neden olduğuaraştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESİSEFFECT OF TAKE-OFF NOZZLE TYPEON YARN QUALITY DURING SPINNINGOPEN-END ROTOR YARN PRODUCTION BLENDYılmaz ERBİLDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUE OF NATUREL AND APLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Osman BABAARSLANYear: 2005, Page: 170Jury : Assoc. Prof. Osman BABAARSLANProf. Dr. R. Tuğrul OĞULATAProf. Dr. Beşir ŞAHİNThere are three important spinning components which affect the yarnproperties during the Open-End Rotor Yarn Production. These are opening roller,rotor and take-off nozzle.Yarn is under a high friction force during the spinning process when passingover the take-off nozzle with nearly 90o degrees angle. This high friction force, afteryarn forming and before winding, causes important results on the yarn hairness,strength, neps, unevenness and yarn faults. The take-off nozzle?s surface structure(flat, spiral, notched and notch count) has high effects on the yarn properties and theother important parameter for choosing the take-off nozzle type is the raw material(fibre).In this study, four different sliver (polyester/cotton and polyester/viskonblended) and four different take-off nozzle are used for producing yarns with thesame linear densities. These yarns are tested for yarn hairiness, strength, unevennessand yarn faults. The test results are investigated by using statistical analysis methodsin order to analyse the effect of the different nozzle types on the yarn which areproduced at the same conditions with the same raw-material.