Sismik izolasyonlu yapıların deprem etkileri altında davranışları ile ilgili bir çalışma
A study about the behaviour of seismic isolated structures under earthquake effects
  1. Tez No: 198192
  2. Yazar: ABDULKADİR MERAL
  3. Danışmanlar: PROF. RUHİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Kontrol Sistemleri, Taban zolatörleri, KauçukYataklar, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Structural Control Systems, Base Isolators, Rubber Bearings, Earthquake-resistant Building Design
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZETSon yıllarda artan deprem aktivitelerine paralel olarak gelişme gösteren depremetkilerini kontrol altına alma çalışmaları, günümüzde oldukça büyük bir hızlailerlemektedir. Bu çalışmada bu kontrol mekanizmaları kısaca irdelenmiş olup onların özelbir durumu olan taban izolasyon sistemleri ve kauçuk mesnetler hakkında bir çalışmasunulmuştur.Çalışmanın ilk bölümünde yapısal kontrol sistemlerine ait genel bir sınıflandırmayapılmış, kontrol sistemlerinin avantajları, dezavantajları, çalışma mekanizmaları veuygulanmış örnekleri sunulmuştur.kinci bölümde taban izolasyonu sisteminin yapının dinamik davranışına etkisi tekserbestlik dereceli ve çok serbestlik dereceli sistemler için araştırılmış ve tabana ankastrehal için bir kıyaslama sunulmuştur.Üçüncü bölümde kauçuk mesnetler hakkında mekanik bilgiler ve tasarım kriterleriile birlikte ilgili yönetmelik (UBC-97) dikkate alınarak tasarım metotlarına değinilmiştir.Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Türk Deprem Yönetmeliği dikkate alınarak üçkatlı bir binanın taban ankastre hali ve taban izolasyonlu haline ait modal analizlerisunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDue to increasing earthquake activities, researches to control the effects ofearthquakes have recently progressed. This study, briefly, investigates the structuralcontrol systems and gives detailed knowledge about the base isolation systems and rubberisolators as a special part of control systems.First chapter classifies the structural control systems in general and explains theadvantages and disadvantages of control systems and gives examples of practices.Second chapter deals with the effect of the base isolation system to the dynamicresponse of the structure in two models: Single degree of freedom and multi degreee offreedom systems. And makes a comparison for the fixed-base position.Third chapter concerns the mechanical information of rubber supports and criteriaof scheme and, taking into consideration the relevant regulations (UBC-97), represents thegeneral methods of design.Last chapter, taking into consideration the Turkish Earthquake Codes, gives a modeanalyze of fixed-base and base isolation of three floor building.