Türkiye'nin mevcut enerji kaynaklarının durum değerlendirmesi
The assessment of Turkey's present energy resources
  1. Tez No: 198193
  2. Yazar: AFİYET ŞEHNAZ HASKÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil kökenli enerji kaynakları, Türkiye'nin enerji talebi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETGünümüzde enerji üretim ve tüketim miktarları ülkelerin gelişmişliğinin en önemligöstergelerinden biri haline gelmiştir. Ülkemiz, enerji rezervleri açısından gerek fosilkökenli yakıtlar, gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarının varlığı ile oldukça zengin enerjikaynaklarına sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynakları; yenilenebilir kaynak oluşları, en azdüzeyde çevresel etki yaratmaları, işletme ve bakım masraflarının az olması ve ulusalnitelikleri ile güvenilir enerji sağlama özellikleri sebebiyle ülkemiz için oldukça önemli biryere sahiptir. Ülkemiz açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının bu kadar zengin olmasıve ülkenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilecek bir potansiyele sahipolmasına karşın ya hiç kullanılmamakta ya da potansiyelin çok altındadeğerlendirilmektedir. Özellikle fosil kökenli kaynaklar açısından henüz aranmamış çokbüyük alanlar olmasına karşın ülkemizin önemli büyüklüklerdeki taşkömürü, linyit veasfaltit kaynaklarına (10 Milyar ton civarında) sahip olduğu bilinmektedir. Türkiye petrolve doğal gaz rezervlerine sahip değildir. Bunların önemli bir bölümü ithal edilmektedir.Günümüzde, toplam enerji kaynaklarının % 90'ını fosil kökenli kaynaklı yakıtlar teşkiletmekte ve bunların %45'i petrole dayanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin mevcut fosilkökenli enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çeşitli istatistiki verilerve makaleler derlenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn today?s world, the comsumption and production of energy is one of the most importantsigns of countries?s development level. Turkey has very rich energy reserves in terms ofboth fossil and presence of renewable energy resources. The renewable energy resourcesplay a very important role since they are renewable, have minimum environmental impacts,low maintenance operation costs and high reliability. Although renewable energy resourcesare very rich in Turkey and have a potantial of supplying most of Turkey?s energy needs,they are either not or under utilized. The presence of rich coal, lingite, and asphalt resources(roughly 10 billion tons) is already known although the country has vast, unexplored fossilfuel containing lands. Turkey doesn?t have oil and natural gas reserves and meets most ofher needs though import. Nowadays, fossil fuels form ninety percent of total energyresources and forty percent of them is oil. In this study, statistical data and scientific papersabout Turkey?s current fossil fuel and renewable energy resources were researched andanalyzed.Key wordsRenewable energy resources, fossil energy resources, demand of energy in Turkey