Göknar (Abies ssp.), Sarıçam (Pinus sylvestris) ve Karaçam (Pinus nigra) kerestesi üzerinde kalite ve verim ilişkisi
Fir (Abies ssp.) scotch pine (Pinus sylvestris) black pine (Pinus nigra) timber quality and product relations
- Tez No: 198217
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİKMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Göknar (Abies ssp.), Sarıçam (Pinus sylvestris), Karaçam (Pinusnigra)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziGÖKNAR (Abies ssp.), SARIÇAM (Pinus Sylvestris) VE KARAÇAM (Pinus Nigra)KERESTELER KAL TE VE VER M L ŞK LERKoray DÖNMEZZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Dç. Dr. Hikmet YAZICITemmuz 2005, 149 sayfa.nsanın ihtiyaçlarını karşılaması için doğadan yararlandığı en eski materyal ağaçmalzemedir. Ağaç malzemenin estetik özellikleri, işlenme karakteristikleri ve kullanışyerinin çok geniş olması diğer malzemelere karşı üstünlüğü ağaç malzemenin insanoğluyaşamındaki önemini de pekiştirmektedir.Ancak ağaç malzeme, fiziksel faktörlerden ateş ve rutubete karşı dayanıklı değildir.Yüksek sıcaklık, odunun yanarak yok olmasına neden olmakta, rutubet ise; mantar, böcekve bakterilerin yaşaması için uygun bir ortam sağlamaktadır. Bu da kereste endüstrisindekalite, randıman ve verim açısından önemli bir unsur teşkil etmektedir. Aynı zamandabiçme tekniği, fabrikanın üretim şartları, kullanılan hammadde kalitesi, makine vetechizatın kalitesi ve çalışanların yeterli teknik donanıma sahip olması gibi daha birçokneden kereste endüstrisinde kalite, randıman ve verime etki eden faktörlerin başındagelmektedir.iiiÖZET (devam ediyor)Bütün bunlara bağlı olarak kereste fabrikalarında tomrukların biçilmesi ile oluşan keresterandımanşı ile bunların sonucunda meydana gelen artıkların miktarı, ağaç türüne,tomruğun çap ve kalite sınıfına göre değişmektedir. Ayrıca üretim sonunda oluşan kapak, yan,baş ve talaş gibi ürün miktarlarının da farklılıklar meydana gelmektedir.Bu çalışma bütün bu etkenleri de içerisinde bulundurularak asli ağaç türlerimizden olan Göknar(Abies ssp.), Sarıçam (Pinus sylvestris) ve Karaçam (Pinus nigra)'ın şerit testerelerde biçilmesisonucu oluşan aralarındaki kalite, randıman ve verim ilişkilerinin daha iyi incelenmesi amacı ileyapılmıştır. Araştırmanın diğer bir amacıda bu ağaç türlerinin biçilmesi sonucu oluşan artıkmiktarlarını da tayin etmektir.Bartın ilinde bulunan ve kereste sektöründe faaliyet gösteren Dönmez Orman Ürünlerindeyapılan bu araştırmada 40 adet Göknar, 13 adet Sarıçam ve 27 adet Karaçam tomruğu kullanılmışolup ağaç türleri üzerinde gerekli çalışmalar yapılmış, bunların üretim öncesi, üretim esnası veüretim sonrasında bulunan veriler değerlendirilmiş ve bunlar arasındaki ilişkile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisFIR (ABIES ssp.), SCOTCH PINE (PINUS SYLVESTRİS), BLACK PINE (PINUSNIGRA) TIMBER QUALITY AND PRODUCT RELATIONSKoray DÖNMEZZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Forest Industrial EngineeringThesis Advisor : Asst. Prof. Hikmet YAZICIJuly 2005, 149 pages.Wood is the oldest natural material that human necessitate. Also, it is a very importantmaterial in the human life due to its ecstatic characteristic extreme versatility, large rangeal its uses, and its advantages over the other materrals as well. However, wood is the notresistant to fir and moisture as physical factors. At high temperatures, wood is burned anddestroyed finally. Moisture causes an environment of bacteria, fungus and bug living in thewood. These factors have negative effects on quality, productivity and efficiency of timberproduction. At the same time, saving technique, anvironment of the production, rowmaterial quality and equipment quality maintaince. Affect quality, productivity andefficieny of the timber production.Besides above all, timber productivity output and the amount of secondary products suchas plank, beams and sawdust rely on tree species, radius of the tree log and the qualitygrade of the log. Also depending on these, the amounts of the secondary products differ.iABSTRACT (continued)Our main aim in this study is examing quality, output and efficiency of the timber productionfrom fir (Abies Mill.), scotch (Pinus sylvestris.) pine and black pine (Pinusnigra) species consideling the impacts of the factors mentioned above.The secondaryproducts as well as output amount.In this study done at the Dönmez Forest Products in Bartın, forty fir, twenty black pine andthirteen scotch pine were used. The necessary studies were done on these three species. Also, thedatas found before production, during production and after production were analyzed. In addition,the relation ships among these factors were studied.Keywords : Fir (Abies ssp.), Scotch pine (Pinus sylvestris), Black pine (Pinus nigra)Science Code : 502.09.022