Anadolu kestanesi odununun kimyasal bileşimi ve kağıt yapımına uygunluğu
Chemical composition of sweet chestnut wood and suitability for pulping
  1. Tez No: 198218
  2. Yazar: HEDİYE CEYHAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Kestanesi, odunun kimyasal bileşimi, lif analizi, Sweet Chestnut, chemical composition of wood, fiber analysis.Science
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziANADOLU KESTANES ODUNUNUN K MYASAL B LEŞ MVE KAĞIT YAPIMINA UYGUNLUĞUHediye Ceyhan AKGÜNZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Endüstri Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof.Dr. Hüdaverdi EROĞLUHaziran 2005, 82 sayfa.Anadolu Kestanesi Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesi'nde yayılış gösteren bir ağaçtürüdür. Mukavemet değerleri yüksek, mantar ve böcek tahribatına karşı dirençli odunugemi yapımı ve su ile temas eden yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Odunun ihtivaettiği tanen ekstraktı dericilikte kullanılır.Bu çalışmada Anadolu Kestanesi odununun kimyasal bileşimi standartlara uygun şekildebelirlenmiş ve lif analizleri yapılarak kestane odununun kağıt hamuruna uygunluğuincelenmiştir.Holoselüloz oranı %68, selüloz oranı %53,35, lignin oranı %25,23, soğuk su çözünürlüğü% 15,59, sıcak su çözünürlüğü %17,85, alkol çözünürlüğü %19,84 ve %1'lik NaOHiiiÖZET (devam ediyor)çözünürlüğü %32,90 olarak bulunmuştur. Ortalama lif uzunluğu 0,96475 mm, ortalama lifgenişliği 24,5875 µm ve ortalama lümen genişliği 11,5625 µm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisCHEMICAL COMPOSITION OF SWEET CHESTNUT WOODAND SUITABILITY FOR PULPINGHediye Ceyhan AKGÜNZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Forest Industrial EngineeringThesis Advisor: Prof. Hüdaverdi EROĞLUJune 2005, 82 pages.Sweet Chestnut is a tree species spreading through Black Sea, Marmara and AegeanRegions. Its wood having high strength values and resistance against destruction by fungiand insects is widely used in building ships and in places in contact with water. Tanninextract of the wood is used in leather industry.In this study, chemical composition of the wood of Anatolian Chestnut was determinedaccording to the standards and by carrying out fiber analyses, suitability of the chestnutwood for pulping was investigated.vABSTRACT (continued)Holocellulose amount as 68%, cellulose amount as 53,35%, lignin amount as 25,23%,solubility in cold water as 15,59%, solubility in hot water as 17,85%, solubility in alcohol as19,84%, solubility in 1% NaOH as 32,90%, length of fiber 96,475 µm, width of fiber 2,458µm, width of lumen 1,156 µm.