C95200 ve C95300 alüminyum bronzlarının aşınma özelliklerinin incelenmesi
Wear resistance of C95200 and C95300 aluminium bronzes
- Tez No: 198220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, C95200, C95300
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziC95200 ve C95300 ALÜMİNYUM BRONZLARININ AŞINMA ÖZELLİKLERİNİNİNCELENMESİMustafa DEMİRALZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetal Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa YAŞARHaziran 2005, 94 sayfaSanayi sektöründe hammadde kaynaklarının sınırlı olması sebebiyle aşınma ile oluşanmalzeme kayıplarının azaltılması için yapılan çalışmaların artırılması ve teşvik edilmesigerekmektedir. Hareketi oluşturan kuvvetler yeterli oranda büyük olursa sürtünme kuvvetiharekete engel olmamaktadır. Hareket sonucu sürtünerek çalışan bütün makineelemanlarında oluşan aşınma ise karmaşık bir özelliğe sahiptir. Tez kapsamında, bubağlamda; pin-on-disk tipi aşınma test cihazının tasarımı ve imalatı, tek ve çift fazlıolarak tasarlanan C95200 ve C95300 alüminyum bronz üretilmesi, bu alaşımların aşınmaözellikleri, sürtünme katsayıları, mikro yapı farklılıkları gibi özelliklerinin incelenmesi vefarklılıklarının irdelenmesi gerçekleştirilmiştir.İmalatı yapılan Aşınma cihazıyla yapılan aşınma deneyi sonuçlarına göre çift fazlı C95300alaşımı aşınma direnci bakımından C95200 e göre daha dirençli bir malzemedir. Ayrıcamikro yapı incelemesinde de daha ince taneli bir yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisWEAR RESİSTANCE of C95200 and C95300ALUMINIUM BRONZESMustafa DEMİRALZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metal EducationThesis Advisor: Asst. Prof. Mustafa YAŞARJune 2005, 94 pagesIn the Industry, owing to source of raw material is limited and for decreasing of materialloosing from wear, increasing of study and they must be encouraged. If the force ofmovement is enough the friction doesn?t prevent to the movement. All machine partsfrom the action result are worn which is very complex.In this study, an abrasive pin-on type test stand is designed and constructed, C95200 andC95300 Aluminum bronze was produced, After that this alloys were investigated andexanimate for wearing properties, friction coefficient and difference of micro structure.According to abrasive pin-on type test sand dual faze C95300 which is dual faze is moreresistant than C95200 which is single faze. Besides, investigate of micro structure C95300grain size is smaller than 95200 grain size.Key Words : Wear, C95200, C95300Science Code: 626.20.01