Ağaç malzemede rendeleme faktörlerinin yüzey pürüzlülüğüne etkileri
The effects of planning factors on surface raughness for wood materials
- Tez No: 198219
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZÇİFTÇİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
 - Anahtar Kelimeler: Ağaç Malzeme, Yüzey Pürüzlülüğü, Kama Açısı, Rendeleme Yönü, Wood Material, Surface Raughness, Wedge Angle, Direction of Plane
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziAĞAÇ MALZEMDE RENDELEME FAKTÖRLERİNİNYÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİLERİVolkan DURANZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMobilya ve Dekorasyon Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Ayhan ÖZÇİFÇİHaziran 2005, 51 sayfaBu çalışmada, bazı masif ağaç malzemeler rendeleme işlemine tabi tutulduktan sonrayüzey düzgünlüğünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, mobilya endüstrisindeyaygın kullanılan Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.), Sapsız meşe (Quercus petreaespp.), Adi ceviz (Juglans regia L.), Toros sediri (Cedrus libani A. Rich.), Gümüşi ıhlamur(Tilia grandifolia Moench.) ve Afrika maunu (Khaya ivorensis A.Chev.) odunu örneklerikullanılmıştır. Deney örnekleri 36, 38, 40, 42 ve 44 derece kama açılarında, radyal ve teğetyönde, 5 m/dk ve 9 m/dk besleme hızlarında rendelenmiştir. Yüzey pürüzlülüğünün (Ra)belirlenmesinde, TS 6959 esaslarına göre, ardışık profil değişimini ölçebilen TIME TR-200 yüzey pürüzlülüğü test cihazı kullanılmıştır. Sonuç olarak; en düzgün yüzey sedirodununda, 42 derece kama açısında, radyal yönde, 5 m/dk besleme hızında 4,72milimikron olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisTHE EFFECTS OF PLANING FACTORS ON SURFACERAUGHNESS FOR WOOD MATERIALSVolkan DURANZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Furniture TeachingThesis Advisor: Assoc. Prof. Ayhan ÖZÇİFÇİJune 2005, 51 PagesIn this study, It has been aimed to determine the surface smoothness of some solid woodmaterials after they were subjected to planing. In this purpose, samples of oriental beech(Fagus orientalis Lipsky.), oak (Quercus petreae spp.), walnut (Juglans regia L.), Toroscedar (Cedrus libani A. Rich.), lime (Tilia grandifolia Moench.) and African mahagony(Khaya ivorensis A.Chev.) woods used in the furniture industry were used. Theexperiment samples were planed in 36, 38, 40, 42, 44 degrees of wedge angles, in radialand tangential cutting directions and in 5 m/min and 9 m/min feedrates. In determiningsurface raughness (Ra), TIME TR-200 surface raughness tester measure changing ofsuccesive profile was used according to TS 6959 standards. As a result; The smoothestsurface was determined 4,72 µm on cedar wood, in 42 degree wedge angle, on radialdirection and in 5 m/min feedrate.